vesoljska misija

Na Luno tudi turčija?

B.K./STA
10. 2. 2021, 10.37
Posodobljeno: 10. 2. 2021, 10.38
Deli članek:

Turčija načrtuje misijo na Luno za konec leta 2023

Profimedia
Fotografija je simbolična,

Turčija je v torek razkrila podrobnosti desetletnega vesoljskega programa, v okviru katerega že za konec leta 2023 načrtuje izstrelitev svoje prve rakete s posadko na Luno. Med ambicioznimi cilji, ki jih je nanizal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, je tudi vzpostavitev vesoljskega izstrelišča.

"Prvi pristanek na Luni bomo izvedli z našo nacionalno in originalno hibridno raketo, ki jo bomo ob mednarodnem sodelovanju v orbito izstrelili konec leta 2023," je sporočil Erdogan in dodal: "Če bo takšna božja volja, gremo na Luno," je dejal in izrazil prepričanje, da bo turškim inženirjem to uspelo.

Ta načrt časovno sovpada s 100. obletnico ustanovitve sodobne turške republike s strani Mustafe Kemala Atatürka leta 1923, na svoji spletni strani piše nemški Deutsche Welle.

Obenem je turški predsednik napovedal izgradnjo vesoljskega izstrelišča in oblikovanje "globalne znamke" na področju satelitske tehnologije. "Upam, da bo ta časovnica, ki bo Turčijo ponesla v sam vrh globalne vesoljske tekme, uspešno zaživela," je dejal.

"Z nogami bomo na Zemlji, a z očmi v vesolju. Naše korenine bodo v zemlji, naše veje pa visoko na nebu," je slikovito dodal Erdogan, ki sicer o finančnem vidiku svojih ambicioznih načrtov oziroma proračunu ni govoril.

Turčija je svojo vesoljsko agencijo zagnala leta 2018, navkljub kritikam zaradi velikanskih izdatkov za ta projekt v času gospodarske krize. Zagovorniki projekta ga zagovarjajo kot priložnost, da zadržijo doma dobre znanstvenike in zajezijo beg možganov iz Turčije.

Januarja je Erdogan z ustanoviteljem in izvršnim direktorjem podjetja SpaceX Elonom Muskom govoril o sodelovanju na področju vesoljske tehnologije s turškimi podjetji. V tem mesecu je Turčija tudi iz ZDA in v sodelovanju s SpaceX izstrelila v orbito svoj satelit Turksat 5A.