Neutemeljene bojazni

V Italiji se v šole vračajo tudi dijaki

C.E./STA
1. 2. 2021, 14.12
Posodobljeno: 1. 2. 2021, 14.31
Deli članek:

Večina od 20 italijanskih dežel je od danes označenih z rumeno barvo, kar pomeni najblažje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa zaradi zmernega tveganja širjenja okužb. V šole se je vrnila večina šolarjev, okoli osem milijonov, med njimi 2,5 milijona dijakov višjih srednjih šol, ki so se danes v več deželah vrnili v šolske klopi.

Profimedia
Osnovnošolci so že bile v šolah, zdaj bodo tudi srednješolci.

Višje srednje šole bi morali v Italiji odpreti po božičnih praznikih, vendar so jih zaradi širjenja okužb 11. januarja odprli le v peščici dežel. Danes pa so se v višje srednje šole vrnili dijaki v Sardiniji, Furlaniji-Julijski krajini, Venetu (Benečija), Kalabriji, Apuliji, Kampanji in Bazilikati. V višjih srednjih šolah bodo dijaki v učilnicah opravili 50 do 75 odstotkov pouka, ostalo izobraževanje bo potekalo na daljavo. Po poročanju Primorskega dnevnika se je v tržaške in goriške višje srednje šole danes vrnila polovica dijakov.

Še teden dni bodo imeli pouk na daljavo dijaki višjih srednjih šol na Siciliji, ki je oranžna. Oranžne so tudi Sardinija, Apulija in Umbrija ter avtonomna pokrajina Bolzano oziroma Južna Tirolska. Rdeča pa ni več nobena italijanska dežela.

Neutemeljene bojazni

Italijanska ministrica za izobraževanje Lucia Azzolina, ki se je zavzemala za odprtje šol na vseh ravneh, je dejala, da so se kot neutemeljene izkazale bojazni, da bi vrnitev starejših učencev v šole povečala širjenje okužb z novim koronavirusom.

"Dijaki končujejo vračanje v šole. Na nižjih stopnjah so šole ostale odprte, tako da okoli pet milijonov učencev in učenk ni nikoli ostalo izven učilnic. Srednje šole so medtem vračanje dijakov v šole izvedle postopno. Širjenje okužb je ostalo stabilno na območjih, kjer so jih prvi odprli," je dejala. Poudarila je, da je to pomirjujoče, da pa morajo še naprej ostati zelo pozorni.

Profimedia
Lokali v Milanu so odprti do 18. ure.

Odprti bari, muzeji, gibanje omejeno na regije

V rumenih in oranžnih območjih v Italiji so odprte trgovine, bari in restavracije pa so do 18. ure lahko odprti le v rumenih območjih.

V rumenih območjih so od danes znova odprti tudi muzeji, vendar le med delavniki, da bi se izognili gneči ob koncih tedna. Znova so odprti vatikanski muzeji (ti tudi v soboto), pa tudi številni rimski muzeji in zgodovinski spomeniki.

Povsod po Italiji je sicer za prebivalce prepovedano gibanje med posameznimi deželami, razen če morajo na delo, k zdravniku ali imajo druge nujne opravke. Prebivalci rumenih območij se lahko prosto gibljejo po celotni deželi, tisti, ki živijo na oranžnih, pa samo znotraj svojih občin. Povsod je še naprej velja nočna policijska ura med 22. in 5. uro. Ob koncih tedna in praznikih morajo biti zaprti vsi trgovski centri po državi.

Posamezno italijansko gospodinjstvo lahko obiščeta največ dve osebi, pri čemer otroci do 14. leta in ljudje, ki potrebujejo pomoč, ne štejejo. To velja za vse dežele.

Profimedia
Ponedeljek v središču Milana.