Po zastrupitvi

Navalni noče v Rusijo. Boji se, da bo končal za rešetkami

L.K.
29. 12. 2020, 15.22
Posodobljeno: 29. 12. 2020, 15.26
Deli članek:

Čeprav okreva v Nemčiji, ga preganjajo zvoki zapirajočih se rešetk.

Instagram
Ruski opozicijski voditelji Aleksej Navalni

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je bila avgusta letos zastrupljen pred poletom iz Sibirije v Moskvo. Zdravstveno stanje se mu je med letom hudo poslabšalo; na hitro so ga oskrbeli v bolnišnici v Omsku, nato pa ga odpeljali na zdravljenje v Berlin, kjer so potrdili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom novičok. V Moskvi so vsakršno vpletenost zanikali. Ruski predsednik Vladimir Putin se je celo pridušal, da če bi ga ruske obveščevalne službe hotele mrtvega, bi to tudi bil.

Tatovi, prevaranti, morilci

Ruske oblasti so Navalnemu postavile ultimat: ali se vrne iz Nemčije ali pa mu grozi zaporna kazen. Očitajo mu, da krši pogojno obsodbo iz leta 2014., saj da so uradniki v reviji Lancet prebrali, da je že od 12. oktobra brez simptomov. Po poročanju britanskih medijev je to Navalnega osupnilo – v Kremlju namreč trdijo, da ni dokazov, da je bil zastrupljen, po drugi strani pa se sklicujejo na članek z naslovom Zastrupitev z živčnim strupom novičok.

»Tatovi, prevaranti in morilci – ti so na oblasti v naši državi. Moramo jih pregnati,« je na Instagramu zapisal Navalni, ki se očitno ne namerava vrniti v Rusijo.

Navalni je prepričan, da si ga ruske oblasti, po tistem, ko jim je spodletel atentat, žele za zapahi.