Italijan po rodu

Umrl modni oblikovalec Pierre Cardin

L.K./STA
29. 12. 2020, 14.32
Posodobljeno: 29. 12. 2020, 14.34
Deli članek:

V starosti 98 let je danes umrl francoski modni oblikovalec Pierre Cardin, znan po svojih vizionarskih mojstrovinah in tudi modnih kosih za množice.

Profimedia
Pierre Cardin

Pierre Cardin, ki se je rodil v revni družini na severu Italije, je umrl v bolnišnici v Neuillyju zahodno od Pariza, je sporočila družina. V izjavi so sporočili, da je Cardin v svojem skoraj sto let dolgem življenju zapustil Franciji in svetu enkratno umetniško dediščino.

"Italijan po rodu, Pierre Cardin ni nikoli pozabil svojega porekla, hkrati pa je brezpogojno ljubil Francijo," so dodali.

Cardin se je leta 1922 rodil v bližini Benetk. Njegova družina se je preselila v Francijo, ko je bil še otrok. Odraščal je v industrijskem mestu Saint Etienne in je začel pripravništvo krojača v Vichyju pri 17 letih.

Ko se je preselil v Pariz, je leta 1947 oblikoval pravljične scene in kostume za film Lepotica in zver. Po sporu s Christianom Diorjem je leta 1950 vzpostavil svojo modno znamko. Kmalu je obveljal za inovatorja, ko je med drugim leta 1954 ustvaril mehurčkasto obleko. Dejaven je bil tudi na področju modnih kosov za množice.

Zelo priljubljen je bil med drugim na Japonskem. O poslih se je dogovarjal tudi s Sovjetsko zvezo in je bil prvi oblikovalec z modno revijo na moskovskem Rdečem trgu, ki si jo je ogledalo več kot 200.000 ljudi.