Nič hujšega

FOTO: Posledice rušilnega potresa načele nekaj slovenskih cerkva

C.E.
29. 12. 2020, 15.17
Posodobljeno: 29. 12. 2020, 15.44
Deli članek:

»Beležimo več poškodb na fasadah zgradb, zvonikih cerkva in dimnikih stanovanjskih hiš,« je na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša.

Bralka
Škoda po potresu v cerkvi Sv. Križa v Rogaški Slatini.

Po doslej zbranih podatkih so potres čutili prebivalci celotne države, najbolj pa v regijah na meji s Hrvaško. Ob tem ocenjujejo, da intenziteta potresa v naši državi ni presegla pete stopnje po evropski potresni lestvici.

Med drugim je potres z magnitudo 6,2 in epicentrom v Petrinji na Hrvaškem, načel Cerkev sv. Križa v Rogaški Slatini. Razpokalo je nekaj sten in odpadlo za prgišče ometa. 

Župan občine Sveta Trojica je na Facebooku delil fotografije Cerkve Svete Trojice, ki je »ponovno precej poškodovana«.

Vodja brežiške izpostave Zdenka Močnik je povedala, da je bil potres na njihovem območju razmeroma močan, zato so že stopili v stik s predstavniki občinskih civilnih zaščit. Za zdaj večje škode niso zabeležili, a je bilo rahlo poškodovanih kar nekaj dimnikov, streh in zidov na posameznih objektih. Kar nekaj klicev so prejeli iz Kostanjevice, kjer gre za starejše mestno jedro, zagotovo pa bodo ljudje čez dan še zaznali kakšno manjšo škodo. Gasilci društev iz Kostanjevce, Prekope in Senovega ter poklicna gasilska enota v Krškem so sicer na terenu, o manjši škodi javljajo tudi z Bizeljskega.