Nastavila jim je strup

Na njenem posestvu so našli trupla skoraj 130 repatih orlov

R.T.
17. 12. 2020, 08.23
Posodobljeno: 17. 12. 2020, 08.27
Deli članek:

Neka Avstralka se bo morala na sodišču zagovarjati pred obtožbami o krutosti do živali, potem ko so na njenem domu odkrili trupla približno 140 zaščitenih vrst ptic.

Profimedia
Repati orel brez težav odnese valabija, majhnega vrečarja in bližnjega sorodnika bolj poznanega kenguruja.

Preiskovalci so njeno posestvo v kraju Violet Town na severovzhodu avstralske zvezne države Victoria obiskali že avgusta. Sled jih je tja vodila, potem ko so na območju našli več trupel repatih orlov. Na njenem posestvu so nato našli trupla približno 140 zaščitenih domorodnih vrst ptic, vključno s 128 repatimi orli, največjimi pticami roparicami v tej zvezni državi. 

Zdaj je bila zoper žensko spisana tudi obtožnica, v kateri ji očitajo 291 kaznivih dejanja krutosti do živali. Večino ptic roparic naj bi zastrupila. Kar zadeva poboj domorodnih vrst, avstralska zakonodaja predvideva stroge kazni, vse od visoke globe do dveh let zapora. Sojenje zoper to storilko se bo začelo prihodnje leto. 

Vodja avstralskega urada za ohranjanje narave (OCR) Kate Gavens je v izjavi za javnost poudarila, da tovrstne zadeve obravnavajo »zelo resno.« »Repati orli so največje ptice roparice v Victorii in pomemben del našega okolja,« je pojasnila. Nekateri kmetje jih sicer vidijo kot škodljivce, ker naj bi prežali tudi na jagnjeta, a ministrstvo za okolje na drugi strani trdi, da zelo redko odnesejo kakšno zdravo jagnje, nikoli pa odrasle ovce. Strokovnjaki za prostoživeče živali ob tem poudarjajo, da v primeru, ko iz narave vzameš lokalni par orlov, na območju nastane praznina, zaradi česar se tja naseli še več ptic.