vesolje

FOTO: Kitajska sonda z Luninimi kamninami pristala na Zemlji

B.K.
17. 12. 2020, 08.21
Posodobljeno: 17. 12. 2020, 08.21
Deli članek:

Na severu Kitajske je sinoči pristala vesoljska sonda z Luninimi kamninami.

Profimedia
Gorski reševalci so kapsulo sonde Chang'e 5 z vzorci z Lune našli v zgodnjih jutranjih urah.

Kitajska vesoljska sonda z dvema kilogramoma Luninih vzorcev je sinoči pristala v stepi Notranje Mongolije na severu Kitajske. Kitajska je s tem za ZDA in Rusijo postala tretja država sveta, ki ji je uspelo na Zemljo prinesti vzorce z Lune. Gre sicer za prve vzorce z Lune po 44 letih.

Čestitke za uspešno opravljeno misijo je znanstvenikom že izrekel kitajski predsednik Xi Jinping. Dejal je, da uspeh misije Chang'e 5 "pomeni velik korak naprej v kitajski vesoljski industriji in bo prispeval k poglabljanju razumevanja izvora lune in zgodovine sončnega sistema".

Profimedia
Veselje tehničnega osebja, ki je nadzorovalo pristanek kapsule.

Sondo z vzorci so gorski reševalci našli ponoči, zdaj pa je na poti v prestolnico Peking, kjer jo bodo odprli. Znanstveniki si obetajo, da bodo z analizo kamnin lahko pripomogli k cilju postavitve vesoljske postaje na Luninem površju.

Peta misija kitajskega programa za raziskovanje lune, poimenovana po kitajski mitološki boginji Lune, je svojo pot v vesolje začela 24. novembra z izstrelišča na otoku Hainan. Teden dni kasneje je sonda pristala na Luni, kjer je z robotsko roko izkopala dva kilograma kamnin. Pot nazaj na Zemljo je začela pred približno dvema tednoma.

Profimedia
Kapsulo bodo prepeljali v Peking, kjer jo bodo znanstveniki odprli in analizirali vzorce kamnin.

Misija na Luno velja za eno najtežjih v zgodovini kitajskih poletov v vesolje. Kitajska je tudi prva država, ki ji je uspelo na Luni nadzorovano pristati brez človeške posadke in sicer že januarja lani, ko je na tako imenovani temni strani lune pristala sonda Chang'e 4.

Kitajska namerava v naslednjih dveh letih na površju Lune zgraditi vesoljsko postajo, do konca desetletja pa načrtuje tudi pristanek ljudi na tem Zemljinem na ravnem satelitu.

Profimedia
Pristanek kapsule sonde Chang'e 5 z vzorci z Lune na Zemlji.

Medtem ko kitajski vesoljski znanstveniki preučujejo pristanek na Luni pa je sonda Hayabusa2 Japonske vesoljske agencije začela svojo pot z asteroida Ryugu nazaj proti Zemlji. Tudi ta sonda bo nazaj prinesla vzorce kamnin, le da z asteroida in ne z Lune.

Misija Chang’e-5 se vrača le nekaj dni po tem, ko je japonska vesoljska agencija odvzela vzorce, ki jih je sonda Hayabusa2 odvzela z asteroida Ryugu, in nekaj mesecev po tem, ko je NASA-ina plovila OSIRIS-REx zgrabila lastne vzorce asteroidov. Na podobni misiji je tudi ameriška sonda OSIRIS-REx, ki hrani vzorce z asteroida Bennu, na pot proti domu pa bi se naj odpravila v začetku prihodnjega leta.

Profimedia
Skupinska fotografija reševalcev, ki so locirali kapsulo.