Slovaška

Za množično testiranje porabili ogromno denarja, zdaj pa imajo rekordno število okužb

C.E./STA
12. 12. 2020, 16.26
Posodobljeno: 12. 12. 2020, 17.57
Deli članek:

Na Slovaškem so si veliko obetali od množičnega testiranja. Porabili so ogromno denarja, želenega učinka pa ni.

Reuters
Množično testiranje v Bratislavi. Opravili so le prvi krog, v drugem se je zataknilo zaradi logističnih težav.

Tudi v Sloveniji so nekateri v vladi slovaški primer omenjali kot zgled, ki mu naj sledi tudi Slovenija. Zadržek do množičnega testiranja, iz logističnih in vsebinskih razlogov, je imel predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Opozoril je, da je enkratno množično testiranje da le presečno sliko okuženosti, kar pa še zdaleč ni dovolj za zajezitev epidemije.

Kakšno je danes stanje na Slovaškem? Zabeležili so rekordno število novih okužb s koronavirusom. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje so s PCR-testi potrdili 3707 novih okužb. Še dodatnih 2357 okužb so potrdili z uporabo manj zanesljivih antigenskih testov. Slovaški minister za zdravje Marek Krajči je napovedal, da bo vladna komisija predlagala dodatne omejitve gibanja znotraj države. Po predlogu bi lahko državljani svoja domovanja zapustili samo v primeru odhoda na delo ali nakupov najnujnejših stvari. 

Slovaški premier Igor Matovič. ki je veliko pričakoval od množičnega testiranja, je že v sredo napovedal načrt za postopno delno zaustavitev javnega življenja v državi. Od petka bodo tako morale restavracije in kavarne zapreti tako notranje prostore kot terase. Hoteli bodo lahko sprejemali samo goste, ki bodo ob vstopu pokazali negativni test na okužbo z novim koronavirus. Podobno bo veljalo za žičniške naprave na tamkajšnjih smučiščih. Tri dni pred božičem bodo vsaj za tri tedne zaprli večino trgovin, razen tistih z živili in drugih trgovin z najnujnejšimi izdelki.