Štetje glasov

Republikanci se distancirajo od Trumpovih "nedemokratičnih" izjav

R.T.
5. 11. 2020, 08.11
Posodobljeno: 5. 11. 2020, 08.16
Deli članek:

Za demokracijo nenavadne izjave Donalda Trumpa o »prevari«, čeprav štetje še traja, odvračajo tudi nekatere republikance.

Profimedia
Do Trumpove poteze je bil kritičen tudi Chris Christie.

V igri je le še nekaj zveznih držav. Demokratski rival Joe Biden je vse bližje 270 elektorskim glasovom. Aktualni predsednik Donald Trump pa se je zapletal s pozivi o prekinitvi štetja v nekaterih državah, hkrati pa o nadaljevanju štetju v drugih, seveda tam, kjer mu kaže dobro.

Vodja republikancev v senatu Mitch McConnell v javnosti sicer ni kritičen do Trumpa, previdno pa se je ogradil od Trumpove izjave o zmagi. Dejal je, da je trditev o zmagi nekaj povsem drugega od zahteve, da se prešteje vse glasove.

Nekdanji guverner zvezne države New Jersey Chris Christie, ki je Trumpov podpornik in svetovalec, je nejevoljen povedal, da ni nikakršne osnove, da bi se govorilo o prevari: »Najprej je treba prešteti vse glasove. Če se prehitro govori o napakah in se kasneje ugotovi, da teh ni bilo, si skrhaš lastno kredibilnost. Zato menim, da je bila to slaba strateška odločitev, slaba politična odločitev, ki je ne bi pričakoval od nekoga, ki je na takšnem položaju kot Trump.«

Proti Trumpu se je postavil tudi republikanski guverner Ohia Mike DeWine. Za televizijo Fox je povedal, da sicer podpira Trumpa, če pa bo zmagal Trump, bo to sprejel. »Verjamemo v vladavino prava. Vsak glas je potrebno prešteti.« Podobnega mnenja so tudi republikanski politiki Adam Kinzinger in Marco Rubio ter Spencer Fox.

Vzdušje v Beli hiši pa naj bi se »zmračilo«, ko je tudi republikancem naklonjeni Fox News razglasil Bidenovo zmago v Arizoni.