Mirko Krašovec

Zapor škodoval zdravju in dobremu imenu: nekdanji ekonom mariborske škofije terja odškodnino

S.S.
4. 11. 2020, 20.30
Deli članek:

Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec, ki je v zadevi Betnava dobre tri mesece prebil v zaporu, naposled pa je bil leta 2018 oproščen, od države terja odškodnino.

STA
Krašovec na eni od obravnav z zagovornikom Velimirjem Cugmasom

Spomnimo: Krašovcu so tožilci očitali, da je nekdanjo direktorico družbe Betnava Dragico Marinič in nekdanjega šefa za investicije v Betnavi Antona Ekarta nagovoril, da sta gospodarskemu ministrstvu posredovala navidezne gradbene situacije, s tem pa naj bi pridobili evropska sredstva v višini 1,772 milijona evrov za obnovo škofijskega dvorca.

Zaradi obtožb je bil Krašovec na prvem sojenju decembra 2013 spoznan za krivega napeljevanja h goljufiji in obsojen na dve leti zapora. Višje sodišče je nato zaradi absolutnih kršitev kazenskega postopka obsodbo razveljavilo. V ponovljenem sojenju je bil Krašovec decembra 2015 spet spoznan za krivega, a je po potrditvi sodbe na višjem sodišču vrhovno sodišče novembra 2017 to razveljavilo in jo vrnilo okrožnemu sodišču v še tretje odločanje. Oktobra 2018 ga je celjsko okrožno sodišče nato oprostilo vseh obtožb.

Bobo
Večina vpletenih v projekt Betnava je sicer krivdo priznala že na predobravnavnem naroku.

Zaprt je bil tri mesece

Krašovec, ki je od junija do septembra 2017 dobre tri mesece prebil v zaporu, zdaj od države terja odškodnino. Njegov odvetnik Velimir Cugmas je na državno odvetništvo vložil odškodninski zahtevek, na katerega zdaj v roku treh mesecev pričakuje vsebinski odgovor. Če Cugmas s ponudbo ne bo zadovoljen, bo v imenu Krašovca vložil tožbo. Kot je še izpostavil odvetnik, so se sodni postopki zoper Krašovca vlekli nesorazmerno dolgo, vrstili so se pritiski iz Vatikana, kar je pustilo posledice na zdravju Krašovca in škodovalo njegovemu dobremu imenu.

Večina vpletenih krivdo priznala

Večina vpletenih v projekt Betnava je sicer krivdo priznala že na predobravnavnem naroku. Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je bila za primer Betnava in Rimske terme obsojena na enotno kazen šest let zapora, Mariničeva je bila obsojena na leto in 11 mesecev zapora, Ekart na pogojno desetmesečno zaporno kazen s preizkusno dobo dveh let, nekdanji gradbeni nadzornik Karel Bogatin pa na 10 mesecev zaporne kazni.