Vsakih deset let

Na Kitajskem začeli popis prebivalstva, ki ga izvajajo vsakih deset let

A.S./STA
1. 11. 2020, 18.15
Posodobljeno: 1. 11. 2020, 18.32
Deli članek:

Na Kitajskem so danes začeli popis prebivalstva, v okviru katerega bo okoli sedem milijonov uslužbencev in prostovoljcev dva meseca obiskovalo tako domove v nebotičnikih v središču Šanghaja kot tudi tiste v oddaljenih tibetanskih gorskih vaseh. Oblasti ocenjujejo, da bi rezultati lahko pokazali povečanje števila Kitajcev na 1,42 milijarde.

Reuters
Na Kitajskem popis izvajajo vsakih deset let (fotografija je simbolična).

Na Kitajskem popis izvajajo vsakih deset let, da bi tako ugotovili rast prebivalstva, vzorce selitev in druge trende, ugotovitve pa uporabili pri načrtu delitve sredstev za izobraževanje, zdravstvo, prevoz, delo, oskrbo starejših in druge storitve.

V tokratnem popisu, ki naj bi se v celoti končal v dveh letih, naj bi se osredotočili na preučevanje sprostitve t. i. politike enega otroka, ki so jo na Kitajskem uvedli leta 1979 in preklicali leta 2015. Sprememba po podatkih oblasti sicer še ni povzročila bistvenega povečanja rojstev. Lani je bila nataliteta v državi najpočasnejša vse od ustanovitve komunistične kitajske leta 1949.

V popisu iz leta 2010 so na Kitajskem našteli 1.339.724.852 ljudi, kar je skoraj 74 milijonov ali 5,83 odstotka več kot deset let pred tem. Vlada ocenjuje, da bi se lahko v tokratnem popisu število prebivalcev povečalo za približno šest odstotkov na 1,42 milijarde.