Množično testiranje

Na Slovaškem v enem dnevu testirali več kot 2,5 milijona ljudi

A.S.
1. 11. 2020, 16.12
Posodobljeno: 1. 11. 2020, 18.46
Deli članek:

Testiranje je prostovoljno, vendar pa tistim, ki ga ne bodo opravili, grozi karantena.

Reuters
Množično testiranje na Slovaškem

Na Slovaškem so v boju proti novemu koronavirusu včeraj začeli množično testiranje prebivalstva z antigenskimi testi. Gre za prvo tovrstno testiranje na svetu, njihov eksperiment pa spremljajo tudi druge države, ki iščejo načine za upočasnitev širjenja koronavirusa in preprečevanje preobremenitve zdravstvenih sistemov.

Na Slovaškem nameravajo testirati vse, razen otrok, mlajših od 10 let. 

Pri testiranju na Slovaškem z okoli 5,5 milijona prebivalci sodeluje več kot 40 tisoč zdravstvenih delavcev, vojakov in policistov. Testi pa potekajo v okoli 5000 testnih centrih.

Testiranje je sicer prostovoljno, vendar pa tistim, ki ga ne bodo opravili grozi karantena, vključujoč s prepovedjo odhoda na delo, poroča britanski časnik Guardian.

Reuters
Množično testiranje na Slovaškem

Pozitiven en odstotek testiranih

Včeraj so bris vzeli 2,58 milijona ljudem, torej skoraj polovici prebivalcev, ki so prišli na testiranje. Obrambni minister Jaroslav Nad je danes sporočil, da je bilo pozitivnih 25.850 testov, torej en odsotek testiranih, osebe pri katerih so potrdili okužbo, pa so morale v 10-dnevno karanteno.

Premier Igor Matović se je na novinarski konferenci opravičil opravičil za pritisk, ki so ga bili državljani deležni in dejal, da mora iti "svoboda skupaj z odgovornostjo do tistih, ki so šibkejši - onkološki bolniki, starejši in ljudje z drugimi boleznimi".

Slovaška vlada načrtuje drugi krog testiranja prihodnji konec tedna.

Kritike

Slovaško združenje družinskih zdravnikov je vladni načrt množičnega testiranja kritiziralo kot slabo pripravljenega, je poročala STA. Izpostavili so, da je zbiranje ljudi pred centri za testiranje v nasprotju s priporočili strokovnjakov za nalezljive bolezni o čim večji omejitvi stikov. Prav tako so nekateri izpostavljali tudi nezanesljivost antigenskih testov, sicer omogočajo hitre razultate, a so manj zanesljivi, kot PCR testi.