spremembe

Velika Britanija bo storilcem kaznivih dejanj iz EU prepovedala vstop v državo

A.S.
22. 10. 2020, 08.14
Posodobljeno: 22. 10. 2020, 10.26
Deli članek:

Spremembe bodo pomenile, da bo storilcem kaznivih dejanj iz Evropske unije, obsojenim na najmanj eno leto zapora, prepovedan vstop v Veliko Britanijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Velika Britanija je sporočila, da bo od januarja uvedla nova pravila, s katerimi bo prebivalcem Evropske unije, ki so vpisani v kazensko evidenco, prepovedala vstop, kar pomeni, da bodo ti državljani obravnavani enako kot tujci iz ostalih delov sveta. 

Pooblastila bodo začela veljati 1. januarja, ko se bo britansko neuradno članstvo v EU končalo in Veliki Britaniji pa ne bo več treba spoštovati pravil EU o prostem prehodu, poroča tiskovna agencija Reuters. 

"Predolgo so nas pravila EU silila, da nevarne tuje kriminalce, ki zlorabljajo naše vrednote in ogrožajo naš način življenja, spuščamo na naše ulice," je dejala ministrica za notranje zadeve Priti Patel"Združeno kraljestvo bo varnejše zaradi strožjega in pravičnejšega nadzora meje, kjer bodo za tuje zločince, ne glede na državljanstvo, veljala ista pravila o kaznivih dejanjih," je zaključila.

Spremembe, ki jih bo parlament obravnaval v četrtek, bodo pomenile, da bo tujim storilcem kaznivih dejanj, obsojenim na najmanj eno leto zapora, prepovedan vstop v Britanijo, tistim s krajšimi obsodbami pa bo morda tudi prepovedano glede na posamezne primere.

Nadzor nad priseljevanjem je bil eden ključnih dejavnikov, da so Britanci leta 2016 glasovali za izstop iz Evropske unije.