Podatki ne povedo vsega

Janša pohvalil Finsko in njihovo uporabo korona aplikacije, iz Finske pa poročajo o rekordnem številu okuženih

C.E./STA
6. 10. 2020, 17.13
Posodobljeno: 6. 10. 2020, 18.31
Deli članek:

Na Finskem so danes potrdili 227 okužb z novim koronavirusom, kar je rekordno dnevno število okužb od izbruha epidemije.

Reuters
Na letališču v Helsinkih imajo zelo malo potnikov.

Slovenski premier Janez Janša je ob današnji predstavitvi strožjih ukrepov za zajezitev koronavirusa kot zgled države, kjer državljani množično uporabljajo mobilno aplikacijo za sledenje stikov okuženih s koronavirusom navedel Finsko. Po njegovih podatkih so si skoraj vsi državljani (dejal je pet milijonov, na Finskem pa je 5,5 milijona prebivalcev) naložili aplikacijo, ki naj bi olajšala delo epidemiologom. Kot kažejo podatki, pa jim uporaba aplikacije ne pomaga bistveno pri omejevanju okužb, saj so danes zabeležili rekordno število okuženih. Napačno in zlonamerno pa bi bilo branje statistike, ki bi naraščanje števila okužb od konca poletja povezovala z naraščanjem število uporabnikov mobilne aplikacije (vzrok sovpadanja teh dveh podatkov je drugje, okužbe pač naraščajo skoraj povsod po Evropi). 

Premierka Sanna Marin, ki se je že petkrat poslala v samoizolacijo (nikoli ni bila pozitivna) je opozorila, da se razmere poslabšujejo in da bo vlada preučila morebitne nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb, verjetno prihodnji teden. 

Po lastnih kriterij bi morali za vse Fince odrediti karanteno

Na Finskem se je v zadnjih 14 dneh število okužb povečalo s 14,2 na 30,6 na 100.000 prebivalcev. Država je sicer za državljane iz držav, kjer imajo v 14 dneh 25 okužb na 100.000 prebivalcev, odredila karanteno. To je ena najstrožjih omejitev v Evropi.

Skupno so doslej potrdili 10.929 okužb, umrlo je 346 bolnikov s covidom-19, kažejo podatki Finskega nacionalnega inštituta za zdravje in družbeni razvoj.