Boj za življenje

Zdravstveno stanje Navalnega se je stabiliziralo, ruski zdravniki pristali na prevoz v Nemčijo

S.R./STA
21. 8. 2020, 16.26
Posodobljeno: 21. 8. 2020, 19.37
Deli članek:

Ruski opozicijski aktivist in oster kritik Putinovega režima Aleksej Navalni se po domnevni zastrupitvi še vedno bori za življenje.

Profimedia
Navalni se še vedno bori za življenje.

Potem ko je vodstvo bolnišnice v Omsku, kjer se zdravi Aleksej Navalni, danes zjutraj zavrnilo prošnjo, da bi ga z letalom prepeljali v Nemčijo in z zdravljenjem nadaljevali tam, saj naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje preresno, so po poročanju tiskovne agencije Reuters zdaj le dovolili, da Navalnega v bolnišnici pregledajo tudi nemški zdravniki. Ti so skupaj s pomožnim osebjem in medicinsko opremo v Omsk poleteli danes v zgodnjih jutranjih urah. Po navedbah Leonida Volkova, enega najtesnejših sodelavcev Navalnega, pravzaprav njegove desne roke, se je tako obudilo upanje, da bodo vendarle odobrili tudi premestitev v nemško bolnišnico. To se je zdaj kot kaže uresničilo.

"Bolnikovo stanje je stabilno," je sporočil namestnik glavnega zdravnika Anatolij Kaliničenko. Kot je pojasnil, so se - glede na to da se je bolnikovo stanje stabiliziralo ter da sta njegova soproga in brat "nase prevzela tveganje" njegove premestitve - odločili, da ne bodo nasprotovali medicinski evakuaciji. "Ne bo se zgodilo nemudoma, zgodilo se bo danes," je še povedal.

Profimedia
Leonid Volkov

Prvotna odločitev, da premestitev v Nemčijo onemogočijo, potem ko je nanj že čakalo polno opremljeno letalo, je bila po navedbah Volkova nenadna in nepričakovana. Prepričan je, da s tem želijo preprečiti, da bi svet izvedel resnico. Še vedno ni jasno, zakaj je 44-letni Navalni nenadoma zbolel tako hudo, da je pristal v umetni komi in priključen na ventilator, kar priznava tudi Volkov. Njegovi najožji sodelavci še vedno domnevajo, da je šlo za namerno zastrupitev. Zdaj jih skrbi možnost oziroma verjetnost, da je minilo že preveč časa, da bi lahko sledove strupa v njegovem telesu potrdili z neodvisno preiskavo. Volkov je še dejal, da so Navalnemu pot v Nemčijo onemogočili po tem, ko so se v zadevo vmešale obveščevalno-varnostne službe, ki so odločanje prevzele iz rok zdravnikov. 

Da je bila prepoved premestitve presenetljiva, je potrdil tudi Slovenec Jaka Bizilj, ustanovitelj neprofitne organizacije Cinema for Peace Foundation. Bizilj, ki je sodeloval pri organizaciji letalskega prevoza, je pojasnil, da so jim ruske oblasti let dovolile, nato pa so premestitev zavrnili ruski zdravniki.

Zakaj ga niso pustili v Nemčijo?

Kot je pojasnil primarij bolnišnice Aleksander Murakovski, so na posvetu z nemškimi zdravniki prišli do sklepa, da bi bil polet za bolnika, ki je po domnevni zastrupitvi v komi, nevaren. Izpostavil je, da v bolnišnici delajo vse, kar je potrebno.

Ko v preiskavi krvi in urina niso odkrili nikakršnih sledi strupa, so ruski zdravniki danes sporočili, da niso odkrili dokazov, da je bil Navalni zastrupljen. Menijo, da je zaradi motnje v presnovi prišlo do nenadnega padca ravni sladkorja v krvi in da bi zato lahko padel v komo.

Njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš je na Twitterju sporočila, da so nemški zdravniki, ki so specialisti za oživljanje, ocenili, da bi ga lahko prepeljali v Nemčijo, saj imajo na letalu ustrezno opremo, s katero bi mu zagotovili varno pot do Berlina. Tudi nemška nevladna organizacija Cinema For Peace je sporočila, da so jim nemški zdravniki povedali, da so "pripravljeni in sposobni" Navalnega prepeljati v Nemčijo, kot to želijo njegova družina in soproga. 

Jarmiševa je dodala, da se njegova soproga Julija strinja, da bi ga v primeru premestitve zdravili v berlinski bolnišnici Charite. Julija Navalni pa je novinarjem v Omsku povedala, da njej in odvetniku protikorupcijskega sklada Ivanu Ždanovu policisti in osebje bolnišnice niso dovolili, da bi se pogovorila z zdravniki. Sicer je na ruskega predsednika Vladimirja Putina že naslovila poziv, naj dovoli premestitev njenega soproga v Nemčijo. Dodajajo, da so se zavezniki Navalnega sicer danes obrnili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice za pomoč v prizadevanjih, da ga prepeljejo na zdravljenje v Nemčijo. Sodišče so pozvali, naj rusko vlado pozove, da mu dovoli premestitev. S sodišča v Strasbourgu so sporočili, da bodo primer preučili v naslednjih dneh.