Sporne predsedniške volitve

Na ulicah Minska tako privrženci kot tudi nasprotniki Lukašenka

L.K./STA
16. 8. 2020, 21.42
Deli članek:

Teden dni po spornih predsedniških volitvah v Belorusiji, na katerih si je dosedanji predsednik Aleksander Lukašenko zagotovil šesti mandat, je danes prvič potekalo zborovanje v podporo Lukašenku. S tem želi režim odgovoriti na trajajoče proteste Lukašenkovih nasprotnikov, ki so na ulicah prestolnice Minsk potekali tudi danes.

Profimedia
Protesti so v državi izbruhnili po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, na katerih je glede na uradne podatke Lukašenko z 80 odstotki glasov osvojil že šesti mandat.

Lukašenko je nagovoril množico svojih podpornikov na današnjem zborovanju v središču Minska in jih pozval, naj branijo državo in njeno neodvisnost.

"Pozval sem vas sem, ne da branite mene, ampak prvič v četrt stoletja, da branite državo in njeno neodvisnost," je dejal Lukašenko privržencem, ki so se zbrali na osrednjem Trgu neodvisnosti.

"Nisem ljubitelj zborovanj, ampak ni moja krivda, da sem vas moral pozvati na pomoč," je še dejal 65-letni predsednik pred okoli desettisočglavo množico ljudi, ki so vihrali z zastavami in vzklikali "Hvala!" in "Belorusija".

Lukašenko je poudaril, da so bile volitve veljavne in da 80 odstotkov glasov podpore, kolikor jih je prejel, ni moglo biti ponarejenih. "Ne bomo predali naše države," je zatrdil.

Beloruski predsednik je na zborovanju tudi dejal, da zveza Nato blizu meje z Belorusijo krepi svojo vojaško prisotnost. Po njegovih besedah so tanki in letala "15 minut od meje".

Zveza Nato je v odzivu zavrnila Lukašenkove trditve. "Nato ne krepi zmogljivosti v regiji," je poudarila tiskovna predstavnica zavezništva Oana Lungescu. Dodala je, da prisotnost Nata na vzhodnem krilu zavezništva ne ogroža nobene države. "Je izključno obrambne narave, sorazmerna ter namenjena preprečevanju konfliktov ter ohranjanju miru," je še dejala.

Oana Lungescu je še povedala, da Nato pozorno spremlja razmere v Belorusiji. Ob tem je ponovila poziv generalnega sekretarja zavezništva Jensa Stoltenberga beloruskim oblastem, naj spoštujejo temeljne svoboščine, vključno s svobodo govora in pravico do mirnih protestov.

Protesti so v državi izbruhnili po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, na katerih je glede na uradne podatke Lukašenko z 80 odstotki glasov osvojil že šesti mandat. Protestniki zahtevajo spremembo in opozarjajo, da so bile volitve lažne. Po njihovem je zmagovalka opozicijska 37-letna Svetlana Tihanovska, ki je medtem zbežala v Litvo.

V Minsku pa se je danes znova zbralo tudi več deset tisoč privržencev opozicije, ki so se na poziv slednje pridružili Shodu za svobodo, za katerega organizatorji upajo, da bo doslej največji protestni shod po volitvah. Po nekaterih navedbah predstavnikov opozicije se je danes zbralo celo okoli 100.000 ljudi.

Protestniki so se sprehodili po Aveniji neodvisnosti, pozivali Lukašenka k odstopu in vzklikali "Odidi!". Nosili so tudi napise "Smo proti nasilju" in "Lukašenko mora odgovarjati za mučenje in smrt".