Vrnitev na Otok

Hčerka obglavljenega človekoljuba svari pred džihadistično nevesto

L.K.
21. 7. 2020, 12.56
Posodobljeno: 21. 7. 2020, 13.02
Deli članek:

Lahko se pritoži na odločitev, ki jo je stala britanskega državljanstva.

Profimedia
David Haines in njegov krvnik Džihadi John

Bilo je marca 2013, ko so na turški meji ugrabili Davida Haines, ki je nudil pomoč v enem od tamkajšnjih begunskih taborišč. 18 mesecev je preživel v ujetništvu britanske teroristične celice Islamske države, ko ga je septembra 2014 obglavil zloglasni Džihadi John, čigar pravo ime je bilo Mohamed Emwazi. Islamska država je usmrtitev 44-letnika uporabila v propagandne namene.

Profimedia
Bethany Haines

Te dni se je oglasila pokojnikova 23-letna hčerka Bethany Haines. Posvarila je, da Združeno kraljestvo ne bi smelo sprejeti džihadistične neveste Shamine Begum, ki je leta 2015 iz Londona pobegnila v Sirijo. Našli so jo v enem od begunskih taborišč; bila je noseča s tretjim otrokom, ki je umrl tri mesece pozneje. Lani je ostala brez britanskega potnega lista.

20-letnica se zdaj lahko pritoži na odločitev sodišča, zaradi katere je ostala brez britanskega državljanstva. Še več: sodno bitko bo lahko bila kar na Otoku.

Profimedia
Shamima Begum

Hainesova je ob tem dejala: »Kolikor vidim, Begumova še vedno zelo sovraži Združeno kraljestvo. Je tikajoča bomba. Ta odločitev je nevarna za javnost, saj ne upošteva posledic njenih odločitev.«