Pomembno za dopustnike

Kacin z vzpodbudno vestjo o stanju v Sloveniji, tako pa je na Hrvaškem ...

S.R.
16. 7. 2020, 15.27
Posodobljeno: 16. 7. 2020, 15.49
Deli članek:

Večina hrvaških jadranskih županij se z vidika števila okužb trenutno nahaja v tako imenovanem »rumenem« območju.

Profimedia
Ob dopustovanju je nujno samozaščitno vedenje, ohranjanje varnostne razdalje, higiena rok ter seveda izogibanje krajem z veliko koncentracijo drugih ljudi, pravi Kacin.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je danes predstavil »najbolj svežo« epidemiološko sliko na Hrvaškem, kot mu jo je pred novinarsko konferenco razkril direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. S širšim pregledom se je sicer danes seznanila tudi vlada, vladni govorec pa je predstavil zgolj dve, najbolj povedni preglednici, ki »najbolj zanimata Slovence, ki so na Hrvaškem.«

Pretirana drama v Sloveniji je medtem odveč, kažejo podatki. NIJZ je namreč po navedbah Kacina ugotovil, da smo dosegli pomemben mejnik v širjenju okužbe, in sicer da ena oseba v tem trenutku okuži zgolj 0,84 osebe. »Torej stvar ne raste več tako hitro, kot se je to dogajalo prej.«. Za primerjavo je postregel s podatkom iz obdobja vrhunca epidemije v Sloveniji, ko je ena oseba okužila kar dve osebi, pri čemer je bilo na Hrvaškem takrat to število kar sedem oseb. Tam je število še vedno večje od ena, a vseeno precej nižje, natančneje 1,11, je navedel Kacin. 

Vlada RS
Število na novo okuženih v zadnjih 14 dnevih na 100.000 prebivalcev v posamezni županiji na dan 15. 7. 2020.

Kar zadeva Slovenske dopustnike na Jadranu, se jadranske županije večinoma gibajo v »rumenem območju,« zato je protrebna previdnost. Primorsko-goranska županija je v tem trenutku varna, je poudaril Kacin. Število okuženih v zadnjih 14 dneh je tam namreč pod deset na 100.000 prebivalcev, to pa je tudi edina »zelena« županija na Jadranu. Ostale, Ličko-senjska, Šibensko-kninska, Istarska, Splitsko-dalmatinska, Zadarska in Dubrovniško-neretvanska županija imajo več kot deset okuženih na 100.000 prebivalcev.

Sicer pa so v varnem, »zelem« območju tudi županije, ki ležijo blizu slovenske meje, vključno z Medžimursko, Koprivniško-križevsko, Bjelovarsko-bilogorsko, Varaždinsko, Krapinsko-zagorsko in Primorsko-goransko županijo. Med »rdeče« trenutno spadajo Požeško-slavonska, Osiješko-baranjska, Vukovarsko-sremska in Brodsko-posavska županija ter prestolnica Zagreb.

Stanje v zadnjih 24 urah?

Na Hrvaškem so od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, do danes potrdili 4039 okužb, je na današnji novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite v Zagrebu sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Dodal je, da so na Hrvaškem v zadnjih 24 urah potrdili 86 novih okužb.

Beroš je še dejal, da je trenutno na Hrvaškem 1190 aktivnih primerov okužb z novim koroanvirusom, kar je 14 manj, kot je bilo dan prej. V bolnišnicah se zdravi 136 bolnikov s covidom-19, med njimi je šest ljudi na ventilatorjih. Kot je dodal, na Hrvaškem v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 ni umrl nihče. Skupno je doslej zaradi covida-19 umrlo 120 bolnikov. Na Hrvaškem so doslej testirali nekaj manj kot 95.400 ljudi, med njimi 1690 v zadnjih 24 urah.

Glede na dnevna poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo v zadnjih 24 urah največ novih okužb z novim koronavirusom na območju Zagreba, iz katerega so poročali o 24 novih okužbah. V slavonskih županijah so potrdili 21 novih okužb. Ko gre za obalne županije, je največ novih primerov v zadnjih 24 urah prijavila splitsko-dalmatinska županija, v kateri so tako kot v sredo potrdili devet okužb. V zadrski županiji so imeli štiri nove primere, po enega okuženega so imeli v istrski in šibensko-kninski županiji. Iz primorsko-goranske županije so sporočili, da od srede niso imeli novookuženih, tako kot jih niso imeli niti v šestih drugih celinskih županijah.

Različni podatki o okužbah. Kje tiči razlog?

Skupni podatki za celotno državo se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Prvi mož hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je danes dejal, da imajo nekateri od 16 laboratorijev, ki na Hrvaškem opravljajo testiranja na okužbo z novim koronavirusom, občasno tehnične težave pri vpisu novih primerov na spletni platformi. Kot je pojasnil, je takšen primer tudi danes s primorsko-goransko županijo, v kateri v preteklih 24 urah niso imeli novih okužb, v nacionalnem štabu pa so šele danes evidentirali 13 primerov okužb, o katerih so v županiji s sedežem na Reki obvestili javnost v torek in sredo.