covid-19

Velika Britanija po številu žrtev že na drugem mestu v Evropi, v ZDA več kot milijon okužb

B.K./STA
30. 4. 2020, 07.56
Posodobljeno: 30. 4. 2020, 08.02
Deli članek:

Velika Britanija je objavila nove številke smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. Na Otoku je doslej zaradi covida-19 umrlo več kot 26.000 ljudi, s čimer se država po številu smrtnih primerov v Evropi uvršča na drugo mesto, za Italijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V britansko statistiko so namreč sedaj prvič vključili tudi smrti zaradi covida-19 v domovih za starejše in zasebnih stanovanjih v Walesu in Angliji. Še v torek je bila uradna številka smrti zaradi covida-19 v Veliki Britaniji 21.678, vendar je šlo zgolj za umrle v bolnišnicah. Po najnovejših podatkih je covid-19 na Otoku doslej zahteval 26.166 mrtvih.

V Italiji je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa zaradi covida-19 doslej umrlo 27.682 ljudi. Na tretjem mestu je Španija s 24.275 smrtnimi primeri zaradi covida-19.

Konservativna britanska vlada pod vodstvom Borisa Johnsona je deležna vse večjih kritik zaradi svojega odgovora na pandemijo. Očitajo je, da je predolgo čakala z ukrepi za zajezitev okužb. Prav tako v državi še vedno primanjkuje zaščitne opreme za zdravstvene delavce. Hudih kritik je deležno tudi dejstvo, da v državi v primerjavi z ostalimi državami sveta opravijo zelo malo testiranj na okužbo z novim koronavirusom.

V Veliki Britaniji so si sicer zastavili cilj, da bodo do konca aprila opravili 100.000 testov dnevno, a jim tega ne bo uspelo uresničiti. Do srede so v državi opravili zgolj tretjino zastavljenega cilja dnevno.

V ZDA število žrtev naraslo na 61.000

V ZDA so do srede zvečer potrdili 1,04 milijona okužb s koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo že 61.000 ljudi.

Reuters
Newyorške oblasti trupla ljudi brez svojcev pokapajo v množična grobišča na otoku Hart.

Razmere po ZDA se glede naraščanja okužb in števila mrtvih še ne izboljšujejo, vendar pa se po posameznih državah že odpravljajo ukrepi družbenega distanciranja. V Wyomingu bodo tako v petek odprli vrtce, telovadnice, frizerske salone in druge posle.

Indijansko pleme Navajo je sicer medtem svojim pripadnikom za konec tedna prepovedalo zapustiti domove oziroma rezervat, ki leži na 70.000 kvadratnih kilometrih med Arizono, Utahom in Novo Mehiko. Med Indijanci Navajo je 1873 okuženih, za covidom-19 pa jih je umrlo 60.

Zvezna država New York, kjer je bilo do sinoči skoraj 300.000 okuženih in 23.477 mrtvih, že pošilja višek medicinskih ventilatorjev drugim državam, zapirajo se zasilne poljske bolnišnice, vojaška ladja bolnišnica Comfort pa ni več potrebna in bo kmalu odplula nazaj domov v Norfolk ali kam drugam.

V mestu New York, kjer je bilo do sinoči 165.000 okuženih in 18.000 mrtvih, je medtem ogorčenje sprožila novica o policijskem posredovanju v Brooklynu, kjer so se nalagala trupla umrlih pred pogrebnim zavodom v prikolice tovornjakov za selitev U-Haul. Našli so 60 trupel, ki so že razpadala in opozarjala sosede nase s smradom.

Iz Los Angelesa poročajo, da je v zveznem zaporu Terminal Island polovica od 1055 zapornikov okužena s koronavirusom, dva pa sta umrla. Večina zapornikov naj bi bila sicer asimptomatična.