Kdo je izginil v krematoriju?

Prejeli žaro z njenim pepelom in se od nje poslovili, zdaj so ugotovili, da je še živa

R.T.
26. 4. 2020, 08.18
Posodobljeno: 26. 4. 2020, 08.43
Deli članek:

V rokah ji je ostala žara s posmrtnimi ostanki neke druge osebe.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Ekvadorju so do včerajšnjega dne zabeležili slabih 23.000 primerov okužbe z novim koronavirusom in 576 smrtnih žrtev, pri čemer obstaja sum, da je zaradi okužbe umrlo še dodatnih 1060 ljudi. Oblasti namreč priznavajo, da so številni umrli še preden so jih uspeli testirati. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, je zdravstveni sistem v državi zaradi pandemije močno preobremenjen, osebje pa ne uspe slediti vsem truplom, ki se kopičijo v mrtvašnicah, kar ponazarja tudi spodnji primer 74-letne Albe Maruri

Albo Maruri iz mesta Guayaquil, največjega žarišča pandemije novega koronavirusa v Ekvadorju, so 27. marca sprejeli na enoto za intenzivno nego. Težko je dihala, imela je tudi visoko telesno temperaturo, zdravniško osebje pa je še istega dne poklicalo njeno sestro Auro in ji povedalo, da je umrla, poroča tiskovna agencija Reuters. 

Svojci 74-letne Albe so teden dni pozneje obiskali mrtvašnico v bolnišnici, kjer so jim zaradi nevarnosti širjenja okužbe truplo pokazali le z varne razdalje, poroča BBC. Prepričani so bili, da je to ona. Albo so nato upepelili in jim predali žaro s pepelom. Gre za njene posmrtne ostanke, kot so jim povedali pristojni organi. Ta petek je na Aurina vrata potrkalo zdravstveno osebje in ji sporočilo šokantno vest, prišlo je do napake. »Pripelal se je rešilec z zdravnikom, psihiatrom in socialnim delavcem. Opravičili so se in nam povedali, da je sestra živa, mi pa smo obnemeli. Kar se je zgodilo, je božji čudež,« je pojasnila Aura. Po navedbah BBC se je namreč Alba v četrtek prebudila iz kome in zdravnike prosila, naj pokličejo njeno sestro.

Na navadnem oddelku

Po navedbah Reutersa so zdravniki v primeru Albe sumili na okužbo s covidom-19, a ji niso postavili diagnoze, saj je niso uspeli testirati. Eno je jasno, Alba je še kako živa, z enote za intenzivno nego pa so jo že premestili na navadni oddelek. Svojci so jo lahko zaradi policijske ure obiskali šele v soboto. Ekvadorski minister za zdravje Juan Carlos Zevallos je že pojasnil, da primer preiskujejo, ter dodal, da zdravstveni organi zagotavljajo ustrezno identifikacijo trupel, bolnišnice pa smrtne žrtve vestno beležijo. 

Sestri Auri je zdaj vrokah ostala kovinska skrinjica s pepelom neke druge osebe. Identiteta še ni znana.