Na hrbtu tarča

Grožnje v »anonimnost« poslale slovenskega univerzitetnega profesorja?

R.T.
25. 4. 2020, 21.36
Posodobljeno: 26. 4. 2020, 07.46
Deli članek:

Ukinitev financiranja raziskave in telefonska klica, ki jih je razumel kot grožnje, je bila kaplja čez rob.

Bobo
Univerza v Mariboru.

Kot je na svojem portalu navedel znani slovenski filozof in profesor na Filozofski in Pedagoški fakulteti v Mariboru Boris Vezjak, je ustrahovanje iz javnega življenja danes odneslo univerzitetnega profesorja na mariborski Fakulteti za varnostne vede v Branka Lobnikarja

Lobnikar naj bi se zaradi dveh klicev, ki jih je razumel kot grožnje, odločil za umik iz javnega življenja in ukinitev svojega twitter računa. Pojasnil je še, da jim je vlada v petek tudi ukinila financiranje raziskave. Po lastnih besedah, kot je razvidno z zajema zaslonske slike, ki ga je na svojem portalu objavil Vezjak, je bil deležen svaril, da naj se pazi, da ne dobi tarče na hrbet. »Sem jo dobil. In se umikam. S twitterja in javnega življenja. Kar se mene tiče, ste uspeli,« naj bi zapisal. Njegov twitter račun ta trenutek namreč ni več aktiven. Ali so, kar sam ocenjuje za grožnje, posledica nekaterih njegovih kritik sedanje vlade, je v tem trenutku mogoče samo ugibati. 

Vezjak ob tem poudarja, da gre za prodekana za raziskovalno dejavnost in predstojnika predstojnik Katedre za policijsko dejavnost in varnostne vede, ki tako »še kako dobro ve, kaj so grožnje, in zna dobro presoditi, kaj se mu splača storiti v življenju.« Preiskava celotnega dogajanja bi bila več kot na mestu, meni Vezjak, zgodba pa si zasluži javno pozornost, »sploh, ker je strašljiva ilustracija političnega trenutka, ki ga živimo. Ob Ivanu Galetu, ki ima policijsko varovanje, bi ga ironično po vsem sodeč potreboval še predstojnik Katedre za policijsko dejavnost in varnostne vede,« zaključuje.