Narašča

Novi podatki iz švedske raziskave o deležu prebivalcev, ki so preboleli okužbo s koronavirusom

G.G.
21. 4. 2020, 12.51
Posodobljeno: 21. 4. 2020, 14.27
Deli članek:

Švedski inštitut Karolinska in istoimenska univerzitetna klinika sta se lotili raziskave, ki kaže, koliko prebivalcev Stockholma je prebolelo zlobni koronavirus.

Reuters
Tako je bilo 1. aprila v Stockholmu.

Pod streho je druga etapa raziskave. Rezultati kažejo, da najmanj ima najmanj 11 od 100 prebivalcev švedske prestolnice protitelesa, kar pomeni, da so preboleli okužbo z virusom sars-cov-2.

Test je 70 do 80 odstotno zanesljiv, je za televizijo SVT razložil mikrobiolog Jan Albert, ki sodeluje pri raziskavi. Pri podatku o zanesljivosti je nujno dodati, da test 100-odstotno pokaže na okužbo, pri negativnih primerih pa ni vedno točen, tako da je zelo verjetno, da ima protitelesa precej več kot 11 odstotkov prebivalcev Stockholma.

Podobno raziskavo so opravili že konec marca. Takrat je imelo protitelesa 2,5 odstotka prebivalcev Stockholma. Z raziskavo bodo še nadaljevali, jo večkrat ponavljali in vzorec po potrebi razširili, zajeli pa bodo tudi druga mesta in pokrajine na Švedskem.

Švedska je v javnosti znana kot država, ki se ni odločila za tako stroge ukrepe, kot večina evropskih držav. Ne gre za velike razlike. Pri njih so tako odprti vrtci in osnovne šole, lokali in trgovine pa so odprti ob določenih pogojih. Velika večina ljudi dela od doma, zdravstvene oblasti pa odsvetujejo druženje in obiskovanja.