izsiljevanje

Lavrov: Nihče ne more več dvomiti v nezanesljivost ZDA

B.K.
23. 12. 2019, 14.02
Posodobljeno: 23. 12. 2019, 14.07
Deli članek:

Ruski zunanji minister ni skoparil z ostrimi besedami na račun Združenih držav Amerike, potem ko so te s sankcijami otežile izvedbo projekta Severni tok 2.

Profimedia
Gradnja plinovoda na ruski strani je potekala brez težav. Zapletlo se je šele, ko so se ob projekt obregnile ZDA.

“Zdruežene države so znova demonstrirale, da njihova politika pomeni le ustrahovanje z različnimi metodami – sankcijami, ultimati in grožnjami. Ko država kaznuje svoje najtesnejše zaveznike, ker ti rešujejo svoje gospodarske probleme, mislim da nihče na svetu ne more več zanikati tega, da če ZDA nekaj obljubijo, lahko to obljubo kadarkoli prelomijo,” je ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal v ponedeljek ob nagovoru zgornjemu domu ruskega parlamenta.

Ostre besede prihajajo po tem, ko je Washington uvedel sankcije proti vsem podjetjem, ki bi sodelovala pri izgradnji dveh plinovodov iz Rusije v Evropo. Gre za plinovoda Severni tok 2 in Turški tok.

Reuters
Sergej Lavrov

Švicarsko-dansko podjetje se je že umaknilo

Konec tedna je tako svojo floto gradbenih ladij iz Severnega morja odstranilo švicarsko-dansko podjetje Allseas, ki je polagalo še zadnje kilometre plinovoda. Njihov umik iz projekta pomeni v najboljšem primeru zamik. Ruski minister za energijo Aleksander Novak je ob tem poudaril, da lahko končni del plinovoda položijo tudi njihova podjetja. Vendar bodo ta, zaradi slabše opreme in manj zmogljivih ladij, morala nekako zaobiti pravila, ki jih za gradnjo v danskem delu Severnega morja postavlja Danska zakonodaja. To bi lahko datum dokončanja projekta krepko zamaknilo.

Čemu ameriške sankcije?

Ameriške sankcije, ki jih je Berlin že označil za napad na nemško suverenost, so namenjene politični blokadi ruskega gospodarstva. Rusija je namreč najcenejši dobavitelj zemeljskega plina za Nemčijo. Združene države Amerike zato trdijo, da bo plinovod postal nevarnost za evropske države, zato jih pozivajo in silijo v to, da projekt prekinejo in kupujejo dražji utekočinjen plin v jeklenkah, ki bi ga dobavljale ZDA.