Postavili so določene pogoje

EU uslišala Britance, ponujajo jim "prožno" možnost do konca januarja

S.R./STA
28. 10. 2019, 11.04
Posodobljeno: 28. 10. 2019, 12.41
Deli članek:

Veleposlaniki 27 članic EU so se danes v Bruslju dogovorili, da sprejmejo prošnjo Združenega kraljestva za prožno podaljšanje brexita do 31. januarja prihodnje leto. Odločitev bo po pričakovanjih formalno sprejeta po pisnem postopku, je tvitnil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Reuters
Donald Tusk

Prožna preložitev pomeni, da lahko Združeno kraljestvo izstopi tudi pred 31. januarjem, če britanski parlament ločitveni sporazum potrdi prej. Glede na to, ali bi v Westminstru sporazum potrdili novembra, decembra ali januarja, bi torej ločitveni sporazum začel veljati 1. decembra, 1. januarja ali 1. februarja, piše v besedilu, ki so ga potrdili veleposlaniki. 

Članice ob potrditvi prožne preložitve poudarjajo, da tega dodatnega obdobja ni mogoče izkoristiti za ponovno odpiranje ločitvenega sporazuma ali začetek pogajanj o prihodnjih odnosih ter da mora biti vsaka enostranska zaveza ali izjava Združenega kraljestva skladna z ločitvenim sporazumom. 

Izpostavljajo tudi dolžnost Britanije, da kot članica EU predlaga kandidata za evropskega komisarja. Če bo torej Združeno kraljestvo v času začetka dela nove Evropske komisije, ki se trenutno pričakuje 1. decembra, še vedno član unije, bodo morali predlagati komisarskega kandidata.

Ker je britanski premier Boris Johnson javno izjavil, da komisarskega kandidata ne bo predlagal, vidijo v Bruslju to zahtevo kot nekakšno dodatno jamstvo, da britanska stran ne bo po nepotrebnem zavlačevala z brexitom. Izogniti se želijo tudi kakršnim koli zapletom v povezavi z novo komisijo zaradi brexita. 

Za sprožitev pisnega postopka za uradno sprejetje odločitve o prožni preložitvi brexita je po neuradnih informacijah potrebno soglasje Združenega kraljestva, ki ga v EU pričakujejo do torka. Pisni postopek naj bi trajal do 24 ur. Če bo šlo vse gladko, je torej uradno odločitev o vnovični preložitvi brexita pričakovati v torek. 

V Bruslju težav z britanskim soglasjem ne pričakujejo, saj se je unija minuli konec tedna tesno usklajevala z britanskim premierjem. Današnji dogovor tako po navedbah virov pri EU vsebuje "za vsakogar nekaj", tako da so z njim zadovoljne vse članice unije in da bi morali biti z njim zadovoljni tudi na Otoku.

Macron popustil

Srečanje veleposlanikov članic je danes trajalo približno eno uro, potrdili so osnutek besedila, ki je v javnosti zaokrožilo v nedeljo zvečer. Dogovor je bil mogoč, potem ko je Francija popustila pri zahtevi po kratkem, le nekajtedenskem odlogu brexita, kar se je po poročanju Politica zgodilo po telefonskem pogovoru francoskega predsednika Emmanuela Macrona in Johnsona minuli konec tedna. 

Macrona naj bi prepričala zagotovila z britanske strani, da bodo decembrske predčasne volitve podprli tudi opozicijski Liberalni demokrati in Škotska nacionalna stranka (SNP), zaveza, da se bo 27 članic lotilo priprave strateškega načrta brez sodelovanja Združenega kraljestva, in na sploh utrditev pogojev za preložitev.