Izpustili aktivistke

V zaporu so jih bičali in spolno nadlegovali

A.S.
3. 5. 2019, 11.10
Posodobljeno: 3. 5. 2019, 11.10
Deli članek:

V Savdski Arabiji so začasno osvobodili štiri aktivistke. Savdske oblasti so namreč v okviru zakona o kibernetskem kriminalu maja lani zaprle 11 žensk in jim dosodile 1-letno zaporno kazen.

Twitter (ALQST for Human Rights in Saudi Arabia)
Hatoon Al-Fassi.

V savdskem Riyadihu so oblasti postale tarča mednarodnega pritiska. Širša javnost je namreč zahtevala izpustitev 11 žensk, ki so jih aretirali maja lansko leto. Aretirane Hatoon Al-Fassi, Amal Al-Harbi, Maysaa al-Manesa in Abeer Namankani so se tako pridružile še trem aktivistkam, ki so jih osvobodili v zadnjih dveh mesecih. Gre za skupino blogerk in pisateljic, ki zahtevajo reforme.

Marca letos je 36 držav na zboru ZN obsodilo Savdsko Arabijo zaradi pridržanja žensk. Čeprav je kasnejša osvoboditev treh aktivistk spodbudila upanje za želenimi spremembami, so se aprila aretacije nadaljevale. Med drugim so priprli tudi nosečo žensko.

V zaporu so jih mučili

Javni tožilec je na sojenju obtožene ženske predstavil kot grožnjo nacionalnim interesom. Aktivistke so okrivili zaradi kontakta s tujimi novinarji in organizacijami za človeške pravice. Nekatere so podale izjave, da so bile v zaporu bičane in spolno nadlegovane, vendar so oblasti te obtožbe zanikale.

Kdo stoji za umorom novinarke?

Kritike namenjene savdskim oblastem so se dodatno zaostrile po oktobrskem umoru novinarke Jamal Khashoggi na savdskem konzulatu v Istanbulu. Turške oblasti so prst uperile v kronskega princa Mohammeda bin Salamana, ki naj bi organiziral umor. Savdska Arabija je zanikala vpletenost princa. Aretacija aktivistk deluje kot poskus zatiranja kritik na račun kronskega princa, ki je sam spodbudil nekatere od nečloveških reform. Ena izmed reform  zahteva, da ženske ne smejo voziti nobenega prevoznega sredstva.

Reuters
Savdski kronski princ Mohammed bin Salman.