Tehnološki in medicinski napredek

Prvič v zgodovini: Ledvico dostavili z dronom in 44-letnici rešili življenje

A.S.
3. 5. 2019, 09.42
Posodobljeno: 3. 5. 2019, 09.43
Deli članek:

Prvič je bil za prevoz darovalčevega organa do bolnišnice uporabljen dron. Ameriški kirurgi so tako 44-letni pacientki, ki je na transplatacijo čakala 8 let, uspešno in pravočasno presadili ledvico.

Twitter (University of Maryland MEdicine)
Dron z darovalčevo ledvico.

Mnogi vidijo ogromen potencial v dostavljanju medicinskih pripomočkov z brezpilotnim letalnikom. To že počnejo v nekaterih afriških državah. Prvič v zgodovini pa je dron dostavljal človeški organ, namenjen presaditvi. V tem primeru so ameriški specialisti zasnovali specifično oblikovan letalnik, ki lahko nosi dodatno težo organa ter kamer in ostalih naprav, ki tega nadzirajo. Prav tako je na dron pritrjeno posebno padalo, ki bi se odprlo v primeru nesreče.

Prejemnica ledvice je 44-letnica iz Baltimora, ki je na presaditev čakala dolgih 8 let. "Vse skupaj je neverjetno. To ni nekaj o čemer bi pred leti človek sploh lahko razmišljal," je dejala pacientka.

Medicinski strokovnjaki upajo, da takšen preboj utira pot hitrejšim in daljšim letom v primerjavi z obstoječimi metodami. Po raziskavah sodeč namreč 1,5% organov še vedno ne doseže končne destinacije, medtem ko približno 4% darovalčevih organov prispe z več kot 2 urno zamudo. Prav tako bi se zmanjšala potreba po nenehni razpoložljivosti številnih pilotov.

"Kot rezultat izjemnega sodelovanja med kirurgi, inženirji, piloti, medicinskimi sestrami in nenazadnje tudi pacientom, smo dosegli inovativen preboj na področju presaditev," je dejal Joseph Scalea, eden izmed kirurgov, ki so operirali pacientko.

Tudi Matthew Scassero iz inženirske ekipe je dejal: "Vedeti, da oseba čaka organ, povzroča ogromen pritisk. Hkrati gre za poseben privilegij biti del tako kritične misije."