Režiser Jon M. Chu, ki je poznan po komediji z angleškim naslovom "Crazy Rich Asians" (2018), je na torkovi novinarski konferenci v Bangkoku razkril, da se je snovalcev projekta, tako kot ljudi po celem svetu, zgodba o reševanju tajskih dečkov izjemno dotaknila. "Zato smo neizmerno hvaležni, da bomo lahko s podporo tajske vlade ter naših partnerjev Netflixa, SK Global in Starlighta posneli zgodbo o tem izjemnem mednarodnem podvigu," je dejal.

Naj spomnimo

Kot smo pisali, se je skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener v jamo na Tajskem podala 23. junija. Močan dež je nato jamo poplavil in jim onemogočil izstop iz nje. Njihovo izginotje je sprožilo ogromno iskalno operacijo, v katero je bilo vključenih več kot 1000 oseb, med njimi številni strokovnjaki iz tujine. Britanski potapljači so nato 2. julija odkrili sestradano nogometno ekipo na suhem v eni od dvoran.

A tragedije še ni bilo konec, saj so sprva ocenjevali, da bodo morali dečki zdržati v jami do štiri mesece, da voda usahne in bo možen varen izhod. Potapljači so jim medtem nosili hrano in druge potrebščine, ob njih je bil tudi zdravnik. Med oskrbovanjem pogrešanih je 6. julija življenje izgubil tajski potapljač, ki so ga nato pokopali z državnimi častmi.

Dečki so po okrevanju postali "mali zvezdniki"

V reševanje so bili vključeni deležniki z vsega sveta, dečki in trener pa so v jami preživeli dobra dva tedna, preden so jih v izredno zapleteni akciji 10. julija lani končno rešili. Po okrevanju so dečki postali "mali zvezdniki". Med drugim jih je v svoj šov povabila Ellen DeGeneres, odigrali pa so tudi prijateljsko nogometno tekmo v sklopu Mladinskih olimpijskih iger v Buenos Airesu. Poleg Netflixove serije o dogodku nastaja tudi film z naslovom The Cave, ki bo premiero doživel julija letos, ob obletnici uspešne reševalne akcije.