od devetih do devetih

Jack Ma: "Nadure so velikanski blagoslov"

B.K.
15. 4. 2019, 08.40
Posodobljeno: 15. 4. 2019, 14.46
Deli članek:

Za delodajalca vsekakor.

Reuters
Jack Ma

Ustanovitelj spletnega trgovca Alibaba in eden izmed najbogatejših Kitajcev Jack Ma je pred kratkim izjavil, da je "kultura nadur", ki se vzpostavlja v tehnoloških podjetjih, "velikanski blagoslov".

V sporočilu svojim zaposlenim je Ma prejšnji teden zapisal, da mnogo delavcev nima možnosti delati nadure in da bi jih morali delati tisti, ki to možnost imajo.

"Mislim, da je možnost delati 996 velikanski blagoslov," je dejal Ma. 996 pomeni delo od devete jutranje do devete večerne ure in šest dni na teden. "Če ne morete delati 996, ko ste mladi, kdaj pa boste? Če ne boste vložili več časa in energije kot ostali, kako lahko dosežete uspeh, ki si ga želite?"

54-letni nekdanji učitelj, danes pa eden izmed najbogatejših prebivalcev Ljudske republike Kitajske, pripisuje svoj uspeh 12-urnemu dnevnemu delu. A Kitajski milijarder ni edini bogataš, ki navija za nadure. Novembra je tako denimo ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX Elon Musk prav tako zagovarjal dolge delovne dneve in tvitnil, da še "nihče ni spremeinl sveta s 40 urami dela na teden."

Profimedia
Elon Musk

A komentarji milijarderjev so na spletu naleteli na kritike. "No, zanj je res blagoslov," je tako denimo zapisal uporabnik spletnega foruma reddit. "Le za njegove uslužbence ne."

Predsednik uprave Alibabe je, morda zato, kasneje svoje komentarje malce omilil in poudaril, da mora biti odločitev za nadure vedno svobodna odločitev delavca in ne prisila delodajalca. Podjetja, ki bi takšno kuluturo dela vsilila svojim zaposlenim so "neumna" in bodo propadla, je še komentiral Ma.