Javno podjetje Komunala Ilirska Bistrica uporabnike pitne vode na vodovodnem sistemu Podstenjšek opozarja, da so v vodi ugotovili prisotnost parazitov, zaradi česar jo je treba pred uporabo v prehrambne namene prekuhati, poroča uprava za zaščito in reševanje. Iz tega vodovodnega sistema se s pitno vodo oskrbuje naselja Šembije, Podtabor, Podstenjšek, Mereče, Podstenje in zaselek Mežnarija.

V podjetju so v nedavnem sporočilu za javnost sicer poudarili, da je treba iz pitne vode že pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. "To dosežemo z usedanjem in filtracijo skozi več plasti, najbolje prelikane tkanine ali skozi papirnat filter (npr. pivnik, filtre za kavo). Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute," so zapisali. Tako pripravljeno vodo je treba nato hraniti v hladilniku, in sicer v posodi, ki je bila uporabljena za prekuhavanje. Uporabljati se sme 24 ur, izjemoma tudi do 48 ur.

Celotno navodilo za prekuhavanje pitne vode je na voljo na tem spletnem mestu. Komunalno podjetje občane sicer poziva, naj upoštevajo tudi naslednja navodila. Ukrep prekuhavanja pitne vode velja do preklica.