Jedrska nesreča

V Fukušimi pričeli z odstranjevanjem več kot 500 jedrskih palic

B.K.
15. 4. 2019, 08.03
Posodobljeno: 15. 4. 2019, 08.11
Deli članek:

Operater poškodovane jedrske elektrarne v Fukušimi, tokijska energetska družba Tepco, je pričel z začetnimi deli v procesu odstranjevanja jedrskih palic iz poškodovanega reaktorja.

Reuters
Nesreča v Fukušimi leta 2011.

Delavci so pričeli dolgotrajni proces odstranjevanja jedrskih palic iz poškodovanega reaktorja številka 3, so sporočili iz Tepca. Po izčrpavanju vode iz stavbe reaktorja, jih čaka dolgotrajno odstranjevanje kar 566 uporabljenih in neuporabljenih gorivnih palic v reaktorju. Proces bo trajal skupno dve leti, so sporočili iz energetske družbe.

Palice v tsunamiju leta 2011 niso bile poškodovane. Trenutno se nahajajo v odprtem bazenu znotraj reaktorja, v prihodnjih dveh letih pa jih bodo pazljivo odstranili in premestili na drugo, varnejše mesto.

YouTube
Posnetki iz notranjosti poškodovanega reaktorja.

Delavci bodo z žerjavom palice izvlekli iz reaktorja in jih premestili v posebne, izolirane kapsule. Celoten proces bo potekal pod vodo, s čimer bodo preprečili uhajanje radioaktivnih elementov. Žerjav bodo upravljali daljinsko, iz centra oddaljenega pol kilometra.

Če bo operacija uspešna, bodo nalogo ponovili še na dveh reaktorjih, ki sta se ob katastrofi leta 2011 stalila.

Delo se pričenja le dan po tem, ko je japonski premier Šinzo Abe na javnem obisku v mestu Okuma, ki stoji tik ob elektrarni, obljubil, da bo storil vse, da obudi zapuščeno mesto. Zaenkrat mu to ne uspeva. V Okumo se je namreč doslej vrnilo le 367 ljudi, kar predstavlja le tri odstotke in pol vseh nekdanjih prebivalcev.

Reuters
Riževa polja v Fukušimi.

Jedrska nesreča v Fukušimi, ki jo je leta 2011 povzročil plimni val, ki je zalil kontrolne sobe elektrarne, je bila največja nesreča jedrske elektrarne po zloglasni nesreči leta 1986 v ukrajinskem Černobilu.