Umaknjeno vabilo

FOTO: Petersonu, intelektualni zvezdi desnice, odpovedali gostovanje zaradi fotografije

T.L.
26. 3. 2019, 12.15
Posodobljeno: 26. 3. 2019, 12.24
Deli članek:

Petersonu so ponudbo za gostovanje na oddelku za teološke in religijske študije odrekli potem, ko se je pojavila fotografija, na kateri pozira ob moškem, ki nosi majico z napisom "Sem ponosen islamofob".

Primož Lavre
Jordan B. Peterson

Novembra lani je "najprodornejši intelektualec sedanjega časa", kot so predavanje Jordana Petersona najavljali organizatorji, obiskal tudi Slovenijo, zdaj pa je kanadski klinični psiholog in profesor psihologije doživel hladen tuš.

Peterson, ki se je v zadnjih letih prelevil v pravo intelektualno zvezdo desnice, je namreč nedavno dobil ponudbo za štipendijo svetovno priznane Univerze v Cambridgeu. No, za štipendijo se lahko Peterson zdaj obriše pod nosom, saj je univerza ponudbo umaknila, znani pa so tudi razlogi, ki so pripeljali do te odločitve.

Prorektor Stephen Toope je Petersonu ponudbo za gostovanje na oddelku za teološke in religijske študije odrekel potem, ko se je pojavila predavateljeva fotografija, na kateri pozira ob moškem, ki nosi majico z napisom "Sem ponosen islamofob", poroča Independent. Petersonovo "ležerno" druženje s "ponosnim islamofobom" je v nasprotju z delom oddelka, ki podpira napredek v medverskem razumevanju, je pojasnil Toope. Dodal je, da so na oddelku za fotografijo, ki naj bi bila posneta 19. februarja letos, izvedeli šele prejšnji teden in se na tej podlagi odločili umakniti ponudbo za gostovanje Petersonu. 

In odziv Petersona, ki se je zahvaljujoč napadom na politično korektnost, LGBT aktivizem, feminizem in domnevne napade na moškost, prebil iz položaja obskurnega profesorja z Univerze v Torontu do iskanega govorca?  Pravi, da se je zameril ljudem, ki vsiljujejo raznolikost, enakost in vključenost oziroma "politično korektnim tipom", ki si nabirajo točke s "signaliziranjem vrlin" (angleško virtue signalling) v tej prestižni akademski instituciji. 

Študentski sindikat Univerze Cambridge pa je pozdravil odločitev vodstva: "Njegova dela in pogledi niso reprezentativni za študentsko telo in zato tudi njegovega gostovanja ne dojemamo kot pomembnega doprinosa univerzi, ampak kot nekaj, kar deluje v nasprotju z načeli univerze."