Pomanjkljiva varnost

VIDEO: Sredi belega dne iz galerije mirno odkorakal z milijonskim plenom

S.R.
28. 1. 2019, 20.18
Posodobljeno: 28. 1. 2019, 20.36
Deli članek:

Mislili so, da je eden od zaposlenih, a se je izkazalo, da gre za hladnokrvnega tatu. Iz moskovske galerije Tretjakov je ukradel več kot milijon dolarjev vredno sliko.

Zajem zaslonske slike
Dogodka se ne spominja.

Uslužbenci v ruski galeriji Tretjakov so priznali, da na tej začasni razstavi alarmnega sistema niso namestili. To je s pridom izkoristil »domiseln«tat, ki je v nedeljo sredi belega dne s stene pograbil dragoceno sliko in z njo mirno odkorakal iz galerije, pri tem pa se ni oziral na zbegane poglede drugih gostov. Ti so bili zaradi njegove hladnokrvnosti sicer hitro pomirjeni, da gre pač za zaposlenega. 

Ukradel je več kot milijon dolarjev (870.000 evrov) vredno sliko z naslovom »Ai-Petri. Crimea,« ki jo je leta 1908 tik pred smrtjo naslikal ruski krajinski slikar Arkhip Kuindzhi. Njegova druga dela so se na dražbah že prodajala za več kot tri milijone dolarjev. 

Ruska policija ni stala križem rok in je dolgoprstneža hitro izsledila. Kot so sporočili, so aretirali 31-letnega moškega, slika pa je ostala nepoškodovana. Osumljenec naj bi tatvino sicer zanikal in dejal, da se ne spomni, kje je bil v nedeljo in kaj je počel. Spomin mu bodo bržkone osvežili posnetki nadzornih kamer. 

Spomin na Ivana Groznega

Wikipedija
Slika Ilje Repina, ki je bila lani že drugič tarča vandalizma.

Vladislav Kononov z ministrstva za kulturo je po tem incidentu dejal, da bodo v galeriji odslej vse slike opremljene s senzorji in alarmnimi sistemi. To sicer ni prvi primer, da je eno najbolj priznanih ruskih galerij na cedilu pustila varnost. Maja lani se je denimo nek moški s kovinsko palico znesel nad znamenito sliko, ki prikazuje Ivana IV. Vasiljeviča Groznega oziroma Ivana Groznega, ruskega prvega carja. Sliko je v 19. stoletju naslikal sloviti ruski slikar Ilja Jefimovič Repin.

Napadalec je bil domnevno besen zaradi zgodovinske netočnosti motiva na sliki. Na sliki je namreč upodobljen užaloščen Ivan Grozni, ki pestuje svojega smrtno ranjenega sina carjeviča Ivana, in sicer po tem, ko mu je smrtno rano zadal kar sam. Vprašanje smrti carjeviča Ivana, ki je umrl novembra 1581, je v Rusiji še vedno kontroverzna tema, nekateri nacionalisti namreč oporekajo splošno sprejeti pripovedi, da je sina ubil sam oče.