Štirje izbranci

Izborili so si posebno soglasje vlade: ministri z dvema službama

Žiga Kariž
28. 1. 2019, 19.30
Deli članek:

Kar tretjina slovenskih ministrov in ministric ima dovoljenje, da poleg vodenja svojega resorja dodatno, sicer v omejenem obsegu, opravljajo tudi svoj prejšnji poklic.

Reuters
Miro Cerar kljub obilici potovanj in srečanj deluje tudi na pravni fakulteti.

Ob tem, ko se je pretekli teden razplamtela afera okoli ministra Dejana Prešička, se je marsikdo vprašal, kaj je minister sploh počel z inštrumenti na svojem delovnem mestu. Izkazalo se je, da ima soglasje vlade za to, da lahko enkrat oziroma  osem ur na teden opravlja tudi svoj prejšnji poklic in poučuje saksofon na ljubljanski akademiji za glasbo, kjer je izredni profesor. Zanimivo je, da je Dejan Židan, predsednik stranke SD, iz kvote katere prihaja Prešiček, o dodatnem delu ministrov leta 2012 dejal: »Če si minister, moraš biti stoodstoten. Če tega ne moreš, je treba najti drugo funkcijo.«

STA
Andrej Bertoncelj je še vedno aktiven na fakulteti za menedžment.

Govorilne ure ob sredah

A nekdanji zloglasni minister ni edini, ki osem ur na teden posveti še čemu drugemu kot skrbi za državljane Slovenije. Jernej Pikalo (SD), aktualni minister za izobraževanje, znanost in šport, še vedno poučuje na fakulteti za družbene vede. Na aktualnih spletnih straneh lahko preberemo, da sodeluje kar pri sedmih predmetih na dodiplomskem študiju, enkrat na teden, ob sredah, pa ga na fakulteti najdete tudi na govorilnih urah. Nekdanji premier in aktualni minister za zunanje zadeve Miro Cerar ob svojem s potovanji in srečanji natrpanem urniku zmore opravljati še pedagoško in raziskovalno delo na pravni fakulteti v Ljubljani. Mogoče se ukvarja s proučevanjem pravnih aktov, ki jih je sprejela njegova vlada, a so pogoreli na ustavnem sodišču.

STA
Jernej Pikalo predava na fakulteti, zaradi preobilice dela na ministrstvu pa si želi še enega sekretarja.

Ministrica poleg direktorja

Iz akademskih vod je na ministrski položaj prišel tudi prvi mož ministrstva za finance Andrej Bertoncelj. Gre za njegov prvi skok v politiko in ne preseneča odločitev, da si je želel ohraniti povezavo z delovnim mestom, ki ga je imel na fakulteti za menedžment v Kopru. Tako ima še vedno naziv rednega profesorja in na podiplomskem študiju predava o menedžmentu trajnostnega razvoja ter o skladih zasebnega kapitala in korporativnem upravljanju. Aleksandra Pivec, ki vodi kmetijsko ministrstvo, si je izborila, da se lahko osem ur na teden ukvarja z raziskovalnim delom v Znanstveno-raziskovalnem središču Bistra Ptuj. Njeno ime boste na spletni strani Bistre našli takoj ob direktorju Štefanu Čelanu, nekdanjem dolgoletnem županu občine Ptuj, in pred vsemi ostalimi zaposlenimi, čeprav je edina, ki tam opravlja le dopolnilno delo.

STA
Aleksandra Pivec se ne more ločiti od Znanstveno-raziskovalnega centra Bistra Ptuj.

Dodatno delavni poslanci

Tudi med poslanci je kar nekaj takih, ki poleg sedenja v klopeh in dvigovanja rok zmorejo še kaj več. Tako ima trenutno dovoljenje za dodatno delo devet poslancev in poslank, še trije pa nanj čakajo. Bolj kot tisti, ki to dovoljenje že imajo, so zanimivi zadnji trije: Nataša Sukić, Primož Siter in Gregor Židan. Poslanka Levice Nataša Sukić bi rada še naprej delala pri Škucu, Primož Siter bi bil rad novinar na komercialni radijski postaji, Gregor Židan pa pri ljubljanski Olimpiji otroke uči brcati žogo. Težava je v tem, da v zakonu o poslancih piše, da se dodatno delo omogoči le, če gre za »zahtevnejše strokovno, znanstveno, pedagoško ali raziskovalno delo«. Poslanci, ki so v preteklosti znali to definicijo raztegniti dokaj široko, so se očitno zaradi afere Vilfan malce zresnili. Odločanje o dovoljenju za dodatno delo omenjene trojice poslancev so prestavili že dvakrat, ob tem pa je pomenljiv komentar Jožefa Horvata ob prvi preložitvi: »Za ohranitev ugleda poslancev, kolikor ga še imamo, prekinimo to točko.«