"Ljubljena hčerka"

Nepokretna ženska rodila, aretirali medicinskega tehnika. Na spolni odnos ni mogla pristati

R.T.
24. 1. 2019, 09.47
Posodobljeno: 24. 1. 2019, 12.37
Deli članek:

Medicinski tehnik je osumljen spolnega napada na ranljivo pacientko.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Spolnega napada je osumljen 36-letni Nathan Sutherland, ki je delal v kliniki v ameriški zvezni državi Arizona, kjer je bila v oskrbi 29-letna pacientka. Tam naj bi bila praktično od rojstva.

Osebje klinike Hacienda HealthCare v Phoenixu ni vedelo, da je noseča, dokler ni začela rojevati. Deček je zdaj v oskrbi pacientkine družine.

Tam je bil osem let

Po rojstvu dečka je stekla preiskava. Ženska namreč kot kvadriplegik na spolni odnos ni mogla pristati. Zaposleni moškega spola so morali preiskovalcem predati DNK vzorec – Sutherlandov je bil edini, ki se je ujemal z DNK otroka. Medicinski tehnik je zdaj osumljen spolnega napada in zlorabe ranljive odrasle osebe. Ni še znano, ali je v kliniki napadel še koga. Prav tako ni znano, ali je bil tam zaposlen ali je bil zgolj pogodbeni delavec. V kliniki je delal od leta 2011.

Profimedia
Nathan Sutherland

Maksimalna oskrba

Žrtev je v omenjenem domu za bolniško nego pristala leta 2004, potem ko je v nesreči skoraj utonila in utrpela poškodbe možganov. Potrebuje 24-urno nego, zaradi česar ima dostop do njene sobe večina zaposlenih. Prav tako se ne more premikati in ni sposobna komunikacije.

Družina je o žrtvi dejala, da je "ljubljena hčerka" z "znatnimi motnjami v duševnem razvoju". John Michaels, odvetnik žrtvine družine, je dejal, da "čustvuje, rada prisluhne branju in nežni glasbi" in da odziva na ljudi, ki jih pozna, predvsem na družinske člane. Iz sodnih spisov je mogoče razbrati, da ženska ni prisebna in da potrebuje maksimalno oskrbo. Zdravnik, ki jo je pregledal 37 tednov pred porodom, sprememb v njenem zdravstvenem stanju ni opazil.

Družinski človek

Sutherland je družinski človek z otroki. Od svoje žene Bridget se je ločil lani. Ločitev je postala veljavna 28. decembra – le 24 ur pred tistim, ko je pacientka rodila. Njegov odvetnik David Gregan pravi, da ni direktnih dokazov, da je njegova stranka pacientko res napadla. Sutherland ima pravico, da DNK znova testira strokovnjak po njegovi izbiri, je še dejal odvetnik.