Spodletela operacija

Kirurg pacientki pomotoma odstranil ledvico in dočakal kvečjemu udarec po prstih

S.R.
24. 1. 2019, 10.13
Deli članek:

Kirurg, ki je na Floridi svoji pacientki pomotoma odstranil ledvico, bo moral za svoj »prispevek« med operacijo plačati 3000 ameriških dolarjev odškodnine.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kirurgu Ramonu Vasquezu je pri razmeroma nezapleteni operaciji hrbta spodletelo aprila 2016. Takrat se je zaradi težav s hrbtenico na operacijski mizi v bolnišnici v Wellingtonu znašla 51-letna ženska. Vasquez je pravzaprav asistiral glavnima kirurgoma, ki bi morala izvesti spinalno fuzijo, a v kritičnem trenutku je skalpel vihtel on. Med postopkom je v bližini njene medenice opazil neobičajno tvorbo in sklepal, da gre za rakavo tkivo. Ker, kot je pozneje priznal sam, pred operacijo ni preveril njene zdravstvene kartoteke, ni vedel, da pacientka trpi za stanjem »pelvične ledvice.« Gre za stanje, ko se ledvica med razvojem ne dvigne na svoje običajno mesto, temveč ostane v medenični votlini. 

Vasquez je torej opazil, kar je bila po njegovem mnenju rakava tvorba, pograbil skalpel in jo odstranil, brez da bi bolnica za to vedela, kaj šele na to pristala. Ko se je zbudila iz narkoze, je z grozo izvedela, da je ostala brez ene od ledvic. Nekoliko utehe je našla v dejstvu, da je mogoče zdravo življenje živeti tudi s samo eno ledvico, če le ta svoje delo opravlja z vsaj 75-odstotno učinkovitostjo. 

Ženska je najprej vložila tožbo proti glavnima kirurgoma, s katerima se je nato lani pogodila za odškodnino v višini 250.000 dolarjev (slabih 220.000 evrov) »po glavi.« Zdaj mora za svoj del v spodleteli operaciji odgovarjati tudi Vasquez, ki ga je doletela kazen pičlih 3000 dolarjev (približno 2600 evrov). »Vasquez je odličen kirurg, ki v naši skupnosti že več let opravlja vzorno delo, s katerim pogosto rešuje življenja,« je povedal njegov odvetnik Michael Burt. Od njega pa so se distancirali v bolnišnici, kjer so pojasnili, da tam nikoli ni bil zaposlen, temveč je delo opravljal ko »neodvisen zdravnik.« Ministrstvo za zdravje na Floridi je medtem odredilo, da mora Vasquez pred celotnim osebjem v bolnišnici izvesti enourno predavanje o tej spodleteli operaciji.