Jedrska nevarnost

Putin stopil na oder in spregovoril o uničenju celotne civilizacije, če ne celo planeta

S.R./STA
20. 12. 2018, 12.54
Posodobljeno: 20. 12. 2018, 13.48
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes posvaril, da ne bi smeli podcenjevati vse večje nevarnosti jedrske vojne. Zahod pa je na tradicionalni letni novinarski konferenci v Moskvi obtožil, da skuša zavirati Rusijo, da ne bi postala premočna, med drugim z vohunskimi škandali in sankcijami.

Reuters
Ruski predsednik svari pred podcenjevanjem nevarnosti jedrske vojne

"Če bi se, bog ne daj, zgodilo kaj takega, lahko to vodi v uničenje celotne civilizacije, če ne celo planeta," je opozoril na tradicionalni letni novinarski konferenci v Moskvi.

Odgovornost za vse večjo nevarnost takega scenarija je Putin pripisal ZDA, ker so odstopile od pomembnih sporazumov. Rusija pa z razvojem novega orožja po njegovih besedah le vzdržuje ravnotežje. "Nočemo biti pred drugimi, temveč moramo le poskrbeti za svojo varnost," je poudaril Putin. 

Ruskega predsednika tudi skrbi trend v svetu, da se prag za uporabo jedrskega orožja zmanjšuje, kar bi po njegovi oceni lahko vodilo v globalno jedrsko katastrofo. Nevarni so po njegovem mnenju tudi načrti ZDA, da bi medcelinske rakete opremili s konicami s konvencionalnim orožjem. Nasprotnik v tem primeru ne bi vedel, kako naj se odzove in bi se lahko odzval neprimerno. Poudaril je sicer, da verjame, da bo prevladala želja človeštva po preživetju. 

Putin je danes tudi obtožil Zahod, da skuša zavirati Rusijo, da ne bi postala premočna, med drugim z vohunskimi škandali in sankcijami. Kot je dejal, so si vohunske škandale, kot je zastrupitev nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere v Veliki Britaniji, izmislili, da bi škodovali Rusiji. "Če ne bi bilo Skripalovih, bi si izmislili kaj drugega," je poudaril. 

Zahodne države so po besedah ruskega predsednika za zmanjšanje moči Rusije tudi uvedle sankcije proti Moskvi. Kot je poudaril Putin, so sankcije "povezane z vse večjo močjo Rusije". Rusko gospodarstvo se je tem omejitvam sicer prilagodilo, saj so ga sankcije prisilile v drugačno razmišljanje.

Ostre kritike Ukrajine

Reuters
Putin je bil tudi kritičen do ruske sosede Ukrajine.

Kritičen je bil tudi do sosednje Ukrajine, med drugim zaradi incidenta v Azovskem morju, kjer je Rusija konec novembra zasegla tri ukrajinske vojaške ladje in zajela vojake, ki so še vedno v priporu v Rusiji. Putin je poudaril, da gre za ukrajinsko provokacijo, s katero bi pred volitvami okrepili podporo enemu od kandidatov. Tega poimensko ni omenil, a sklepati je, da gre za ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. O usodi zajetih ukrajinskih vojakov pa bodo po besedah ruskega predsednika odločili po koncu sodnega postopka proti njim. 

Putin je tudi obsodil nedavno ustanovitev samostojne ukrajinske pravoslavne cerkve. Po njegovem gre za kršitev verskih svoboščin, katere namen je poglobiti razkol med Rusi in Ukrajinci. Posvaril je še, da bi odločitev o ustanovitvi ukrajinske cerkve imela za posledico delitev cerkvenega premoženja, kar bi se lahko "krvavo končalo". 

Pozdravil odločitev ZDA o umiku sil iz Sirije 

Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin.

Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ZDA umaknejo svoje vojake iz Sirije, je bila pravilna, je ocenil. Bela hiša je v sredo sporočila, da so ZDA začele umikati svojo vojsko iz Sirije. Trump je tvitnil, da so ZDA v Siriji porazile skrajno skupino Islamska država, v boju proti kateri ameriški vojaki podpirajo zavezništvo sirskih upornikov pod kurdskim vodstvom Sirske demokratične sile. "Porazili smo IS v Siriji, kar je bil zame edini razlog za to, da smo tam," je zapisal. 

Putin se je strinjal s Trumpom, da je Islamska država v Siriji poražena. Je pa opozoril, da bi teroristi iz Sirije zdaj lahko šli v druge države. Menil je še, da ni potrebe, da bi ameriške sile ostale v Siriji in pomagale pri političnem reševanju konflikta v tej državi. V Siriji je trenutno približno 2000 ameriških vojakov, ki večinoma urijo in svetujejo lokalnim silam, ki se borijo proti IS. Večina jih je na severu države, manjši kontingent pa je tudi v bližini meje z Jordanijo in Irakom. Svoje sile v Siriji ima sicer tudi Rusija. Putin je izpostavil, da so ruski vojaki v Sirijo prišli na povabilo sirske vlade. 

Za današnjo novinarsko konferenco se je akreditiralo več kot 1700 novinarjev iz večine ruskih regij, Evrope, Azije in Amerike. Po navedbah Kremlja se je Putin, za katerega je današnja novinarska konferenca že 14., odkar je leta 2000 prvič postal ruski predsednik, temeljito pripravil na pogovor z novinarji, ki se je začel ob 10. uri po srednjeevropskem času. Tudi letošnja novinarska konferenca je tradicionalno dolga in že daljša kot lani, ko je trajala tri ure. Najdaljšo novinarsko konferenco je Putin sicer imel leta 2008, trajala je štiri ure in 40 minut.