Gorski svedri

Se je vse to, o čemer govori, res dogajalo v planinskem domu pod Storžičem?

P.K.
20. 12. 2018, 11.34
Posodobljeno: 20. 12. 2018, 11.34
Deli članek:

Oskrbnik planinskega doma je na družbenem omrežju izrazil svoje razočaranje nad planinci, ki so imeli tam veselico. Menda so za seboj pustili pravo razdejanje in tudi telesne izločke.

Wikipedia
V Domu pod Storžičem naj bi se odvijala zabava, ki je gospodarju dvignila pritisk.

Na nadmorski višini 1123 metrov leži Dom pod Storžičem. Gre za priljubljeno planinsko postojanko, ki stoji severozahodno od Storžiča, v bližini planine Jesenje v zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp. Pred dobrim tednom dni naj bi se tam zgodilo nekaj, kar je oskrbnika doma zelo razburilo.

»Teden je minil, jeza se je malenkostno umaknila, žalost ostala. Ves ta čas sem razmišljal, ali naj objavim moje razmišljanje ali ne. Prav je, da so o tem obveščeni tudi drugi oskrbniki in najemniki planinskih domov,« je uvodoma zapisal možakar, ki je gospodar postojanke. 

Potem je pojasnil, kaj se je dogajalo. Povedal je, da je dom gostil skupino ljubiteljev planin, gora in gorskega sveta, združenih pod imenom Gorski svedri. »Alkohol je tekel v potokih. Celo noč. Do jutra. In potem je sledilo to, kar mi ne da spati. Vrenje v vaših želodcih se je odločilo najti pot tam, kjer ste bili. V sobah, po posteljah. S seboj ste imeli tudi junaka, ki ni zmogel poti do wc-ja in je veliko potrebo opravil na hodniku planinskega doma! Pa niti pozneje nihče od vas, Gorski svedri, ni bil sposoben tega pospraviti. Ne bruhanja niti sranja. Pospravljala sta ga oskrbnika,« je opisal podobo koče po burni noči.

Zagovarjajo se

Nad dogodek, ki ga je oskrbnik s širšo javnostjo delil prek družbenega omrežja, se je zgrnilo mnogo neodobravanja in obsodb, a je zgodba kmalu dobila preobrat. Začeli so se javljati člani »žurerske« skupine, ki so besede oskrbnika Doma pod Storžičem zanikali. Ti so povedali, da zgodba ne drži in da je ta zapis objavljen zato, da dviguje popularnost doma.

Eden od članov svedrov, ki je bil udeležen gorske veselice, je pojasnil, da se zvečer in ponoči še zdaleč ni dogajalo to, kar opisuje gospodar Uroš Ribič. »Nisem zavohal ali videl velike potrebe, opravljene nekje na hodniku. Nikjer ni bilo poškodovanega inventarja. Ko smo dopoldne dom zapustili, je bil čist. Tudi jaz sem pomagal pospravljati. Skratka, padla je slaba luč na skupino Gorski svedri. Sprašujem se, ali bo prišlo do javnega opravičila glede na to, da nas večina meni, da je oskrbnikov zapis pretiran. Dve 'pokozlani' školjki res nista vredni javnega blatenja,« je dejal.

Niso se oglasili

Preveriti smo želeli obe plati zgodbe, vendar se Gorski svedri niso odzvali na naše pozive. Obrnili smo se tudi na Planinsko društvo (PD) Tržič, ki je lastnik Doma pod Storžičem. V njegovem imenu je spregovoril Uroš Ahačič, predsednik PD, ki je izpostavil, da je jabolko spora še najbolj šlo na račun vnosa hrane in pijače v dom, ker je skupina vse prinesla s sabo. »Težavo vidim v tem, da so s tako potezo nasadili roge domu. Med planinci nekako velja, da v kočo ali dom ne pridejo s svojo hrano ali pijačo, če se pa to že zgodi, jim koča ali dom lahko zaračuna pogrinjek. Velja nekako nenapisano pravilo, da si v koči nekaj naročiš, kakšen napitek ali kaj za pojesti, tudi zato da podpreš delovanje doma ali koče. Težko nam je preživeti v tem času, imamo velike stroške, zato je taka podpora planincev bistvena,« je poudaril Ahačič, ki je še pojasnil, da gre del izkupička doma tudi za vzdrževanje planinskih poti.

Vabijo jih na pogovor

Pojasnil je Sogovornik s PD ostale vsebine zapisa ni želel komentirati, preusmeril nas je na oskrbnika oziroma gospodarja doma Uroša Ribiča, ki nam je v telefonskem pogovoru povedal, da stoji za besedami, ki jih je objavil na facebooku, čeprav Gorski svedri trdijo, da dogajanje ni bilo tako burno, kot ga opisuje. »Jaz na dogodku nisem bil, so pa bili oskrbniki, ki mi pomagajo voditi planinsko postojanko pod Storžičem, in oni so mi poročali o tem, kaj se je dogajalo. Verjamem jim. Videl sem tudi nekaj fotografij, za katere sicer menim, da jih ni primerno, zaradi vseh vpletenih, deliti. Te fotografije so po besedah nekaterih ljudi udeleženci najprej objavljali na spletu, pozneje pa izbrisali s facebook profila Gorskih svedrov. Na tej točki se mi zdi primerno, da bi nas organizator zabave svedrov obiskal v domu in se z nami pogovoril, da zaključimo to zadevo,« je dejal in dodal, da je še nekaj šlo zelo narobe, in sicer veseljaki niso spoštovali dogovora o tem, koliko pijače lahko prinesejo s seboj, tako da so v domu naročili zelo malo, saj so imeli večinoma vse s seboj.