Begunci

Merkel: pomagati bi morali izvornim državam

STA/B.K.
16. 11. 2018, 21.23
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je med današnjim obiskom v mestu Chemnitz, kjer so avgusta in septembra potekali nasilni protesti skrajne desnice, dejala, da je nemška vlada pri svoji begunski politiki naredila napake.

Profimedia
Angela Merkel

Napake po njenih besedah niso naredili s tem, ko so za kratek čas pomagali beguncem, ampak s tem, ker niso pravočasno poskrbeli za izvorne države in izvorne regije, je Merklova povedala v današnjem pogovoru z bralci časnika Freie Presse, ki so jo tudi povabili v Chemnitz. Izrazila je obžalovanje, da pri priznavanju varnih držav v parlamentu ni bilo napredka.

Kanclerka se v Chemnitzu mudi tri mesece po tistem, ko je bil tam zaboden 35-letni nemški državljan kubanskega rodu. Umor, ki so ga osumljeni trije prosilci za azil, je sprožil proteste skrajne desnice proti tujcem. Na nasilnih protestih so se skrajni desničarji spopadli z njihovimi nasprotniki, ki so prav tako protestirali. V povezavi s protesti so aretirali šest desničarskih teroristov.

Ob začetku obiska v mestu v zvezni deželi Saška se je Merklova srečala tudi z mladimi košarkarji tamkajšnjega košarkarskega kluba.