Jack Ma

Najbogatejši Kitajec se upokojuje: rad bi bil učitelj

B.K.
7. 9. 2018, 14.18
Posodobljeno: 7. 9. 2018, 14.18
Deli članek:

Jack Ma bo šel po stopinjah Billa Gatesa.

Reuters
Ustanovitelj Alibabe, Jack Ma.

Ustanovitelj največjega kitajskega spletnega trgovca Alibaba Jack Ma je dejal, da se je pripravljen upokojiti.

53-letni milijarder je v pogovoru za televizijo Bloomberg dejal, da bi se rad vrnil k svojemu prvotnemu poklicu - poučevanju. "Mislim, da se bom nekega dne, in to kmalu, vrnil k poučevanju. Mislim, da bom pri tem mnogo boljši kot pri upravljanju Alibabe."

Ma gre sicer po stopinjah ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa, ki se je po upokojitvi lotil financiranja družbeno-koristnih projektov. "Mnogo stvari se lahko naučim od Billa Gatesa. Nikoli ne bom tako bogat, a eno stvar lahko naredim bolje od njega. Lahko se upokojim prej," je dejal hudomušni poslovnež, ki je leta 2014 ustanovil Fundacijo Jack Ma, ki se ukvarja predvsem z izboljšavo izobraževalnega sistema na kitajskem podeželju. Fundacija bo tako denimo v prihodnjih desetih letih investirala 300 milijonov juanov v programe za izobraževanje učiteljev, ki bodo nato učili v kitajskih ruralnih regijah.

Alibaba je največji spletni trgovec na Kitajskem, lani pa je družba zabeležila 158 milijard juanov (približno 20 milijard evrov) prihodkov. Ma je že leta 2013 odstopil z mesta predsednika uprave, je pa ostal izvršni direktor družbe. V zadnjih letih se na lestvici revije Forbes giblje med prvimi tremi najbogatejšimi Kitajci.