Spopadi

VIDEO: Vojna na ulicah nemškega Chemnitza

O.D./STA
28. 8. 2018, 08.14
Posodobljeno: 28. 8. 2018, 08.57
Deli članek:

Včeraj zvečer je na ulicah nemškega mesta Chemnitz prišlo do hudih spopadov med skrajno desnimi in levičarskimi protestniki. Šest oseb je bilo ranjenih.

Reuters
Protimigrantski protest v Nemčiji.

Vse skupaj se je začelo, ko je bil minuli konec tedna v pretepu večkrat zaboden 35-letni Nemec kubanskega izvora, ki je podlegal poškodbam. Policija je zaradi umora pridržala 23-letnega Sirca in 22-letnega Iračana. Ogorčenje so izkoristili skrajni desničarji, ki so v nedeljo sklicali protest s pomočjo družbenih omrežij, na katerem se je spontano zbralo okoli 800 ljudi. Prišlo je do nasilja, saj so nekateri protestniki na policijo metali steklenice in kamenje ter napadli ljudi, ki so delovali tujega izvora.

Krvav drugi dan

Protesti so se nadaljevali tudi včeraj. Sprva so potekali ločeno in mirno, oba shoda pa so v velikem številu nadzorovali policisti. Zbralo se je okoli 2000 skrajnih desničarjev, tudi neonacistov, ter okoli tisoč levičarjev. Slednji so vzklikali gesla proti neonacistom, desničarji pa so pozivali k zapiranju meja in proti migrantom. Toda ob 21. uri  so se razmere zaostrile, ko so se protestniki začeli obmetavati s petardami in drugimi predmeti. V spopadih je bilo ranjenih šest oseb. Protesti so se nato umirili in noč je minila mirno, je danes sporočila policija. 

"Če bi vedeli, kakšne polti je, ne bi protestirali"

Prijateljica žrtve, ki ga je policija imenovala Daniel H., je dejala, da če bi neonacisti in huligani, ki se zbirajo na ulicah, vedeli, kakšne polti je, gotovo ne bi pripravili protestov. Mediji so namreč poročali, da je bil ubit Nemec, niso pa ob tem navedli, da je bil kubanskega izvora. Po koncu ponedeljkovih protestov je sicer policija sporočila, da jih je presenetila množičnost protestov in da kljub okrepljeni navzočnosti ni bilo nameščenih dovolj policistov. Pričakovali so namreč samo nekaj sto protestnikov. Nemška vlada je že v ponedeljek obsodila nedeljski nasilni protest skrajnih desničarjev kot nesprejemljiv zaradi gonje proti tujcem in nasilja. Nekaj manjših protestov je potekalo tudi v drugih nemških mestih.