Tuje vmešavanje

Izrael in »sosedo« obtožujejo velike tatvine oblakov in snega

S.R.
3. 7. 2018, 08.58
Posodobljeno: 3. 7. 2018, 09.05
Deli članek:

Vodja organizacije za civilno zaščito v Iranu je Izrael in »eno od sosednjih držav« obtožil, da jim kradeta sneg in izčrpavata oblake.

Profimedia
Gre za zaroto, pravi brigadni general.

Brigadni general Gholam Reza Jalili je na konferenci o kmetijstvu v Teheranu osupnil s trditvijo, da je močno sumničav glede vloge Izraela pri škodljivih učinkih podnebnih spremembah na njegovo domovino. Poudaril je, da je njegove sume potrdilo več znanstvenih centrov v državi. »Obstajajo sumi, da so podnebne spremembe posledica tujega vmešavanja. Skupne enote Izraela in ene od sosednjih držav so dosegle, da so oblaki, ki vstopijo v Iran, izsušeni,« je dejal Jalili ter z vso resnostjo poudaril, da se pravzaprav srečujejo s »primeri kraje oblakov in snega.« Z znanstvenimi dokazi opremljen brigadni general je prisotne ob tem napotil na študijo, ki je v zadnjih štirih letih proučevala podnebje v visokogorju vse od Afganistana do Sredozemskega morja. Ta študija naj bi dokazovala, da so v tej regiji vsa gorska območja, ki se nahajajo na nadmorski višini 2200 metrov in višje, prekrita s snegom, razen tista v Iranu. 

»Ni mogoče, da bi država kradla sneg ali oblake«

Na Jalilijevo sporno tezo se je seveda nemudoma odzval vodja iranske meteorološke službe Ahad Vazife. Najprej je opozoril, da se brigadni general najverjetneje sklicuje na dokumente, ki jih sam ne pozna, da pa »z vidika vremenoslovja ni mogoče, da bi država kradla sneg ali oblake.« »Iran se sooča z dolgotrajno sušo, to pa je svetovni trend, ki ne velja samo za Iran. Ne samo, da odpiranje tovrstnih polemik ne rešuje nobenega od naših problemov, temveč nas ovira pri iskanju pravih rešitev,« je pojasnil glas razuma. 

Jalili sicer ni prvi iranski uradnik, ki kakšno od tujih držav obtožil kraje atmosferskih padavin. Leta 2011 je s podobnimi obtožbami udaril sam Mahmud Ahmadinedžad, le da je takratni predsednik Irana s prstom pokazal na Evropo, ki da v njegovi domovini povzročajo sušo. »Evropske države so z uporabo posebnih naprav oblake prisilile, da vodo spustijo na njihovi celini,« je takrat žugal.

Iranske varnostne sile so med tem v mestih na jugu države nedavno zatrle nasilne proteste zaskrbljenih državljanov, ki so tožili nad slano in kalno »pitno« vodo iz pipe.