Radikaliziran

Odgovornost prevzela Islamska država, čistilka pa pojasnila, zakaj je preživela

J.P.
31. 5. 2018, 11.42
Posodobljeno: 31. 5. 2018, 14.23
Deli članek:

Ponedeljkov umor je "okronal" s strelskim pohodom.

Profimedia
Za tarčo si je izbral policiste.

Po ponedeljkovem izpustu iz zapora je Benjamin Herman (31) v torek v belgijskem mestu Liege pred enim od tamkajšnjih barov z nožem napadel policistki Lucile Garcia (54) in Sorayo Belkacemi (45) – ter kričal "Allahu Akbar" – , nato pa ju pokončal z njunim orožjem. Herman je nato ustrelil še učitelja Cyrila Vangrieckena (22), ki je ravno speljal z bližnjega parkirišča, in v bližnji srednji šoli zajel dve talki. Eni od njiju je prizanesel, ker je muslimanka, nato pa padel pod streli, še prej pa ranil nekaj policistov. Čistilki naj bi dejal, naj prihrani solze za Palestince in Sirce. Belgijski preiskovalci zdaj ugotavljajo, če je deloval sam, čistilko pa so zaradi šoka hospitalizirali. Ta je za belgijsko televizijo RTBF povedala, da so ga zanimali le policisti. In da je iz šole stekel vedoč, da je zanj vsega konec. Preiskovalci tudi ugotavljajo, če ni morda preprečila dodatnih smrtnih žrtev.

Z Islamsko državo pobratena tiskovna agencija Amak je včeraj sporočila, da skrajna skupina prevzema odgovornost za napad, ki da je odziv na njihov poziv k napadu na države mednarodnih koalicijskih sil.

14. začasni izpust

Profimedia
Žalujoči policisti

Včeraj smo poročali, da je Herman že v ponedeljek ubil bivšega zaporniškega kolega – belgijski mediji poročajo, da sta z Michaelom Wilmetom (30) tistega dne zvečer ropala, nato pa je bil Wilmet slabih 50 kilometrov iz Liegea najden mrtev. Pokončal naj bi ga s topim predmetom. Herman je bil na 48-urnem izpustu iz zapora, kjer je bil od leta 2003. To je od takrat zanj bil 14. začasni izpust, trajnega pa bi dočakal leta 2020. Morilec je za seboj pustil dolg spisek kaznivih dejanj: tatvine, nasilništvo, preprodaja drog, … V treh poročilih o radikalizaciji se je znašel le posredno.

Kot je pojasnil belgijski premier Charles Michael (42) ni bil na seznamu potencialnih teroristov. Pravosodni minister Koen Geens (60) pa je dejal, da se čuti odgovornega za torkovo morijo. Vseeno meni, da razlogov, da bi posumili, da je Herman zmožen česa takega, ni bilo. Britanski mediji poročajo, da policisti in zaporniški pazniki niso avtomatsko obveščeni, če je zapornik uvrščen na seznam potencialnih skrajnežev.

Zaenkrat kaže, da se je Herman, belgijski državljan, radikaliziral v zaporu.