Soočenje

Erjavec v dvoboju s Cerarjem in Janšo ter soočen s težavami s sosedom

T.L.
31. 5. 2018, 09.15
Posodobljeno: 31. 5. 2018, 10.33
Deli članek:

Tonin je pred tedni obtožil Erjavca, da je pri arbitraži delal za Hrvate. Na vprašanje, ali še vztraja pri tem mnenju, je včeraj Tonin odgovoril z vprašanjem: "Kako bi si vi razlagali dejstvo, da je ekipa ministra Erjavca vedela, da nam Hrvati prisluškujejo in da je komunikacija med našo šefico projektne skupine in arbitrom nedovoljena? Če imaš ti dve informaciji in to vse počneš, je tu po zdravi kmečki pameti nekaj zelo narobe".

STA
V preteklosti sta bila že skupaj v vladi. S kom pa Erjavec še ni bil?

V predvolilno soočenje so včeraj na Planet TV povabili predstavnike devetih političnih strank, ki jim po trenutnih anketah kaže na uvrstitev v parlament.

Soočili so se Dejan Židan (SD), Zmago Jelinčič (SNS), Miro Cerar (SMC), Janez Janša (SDS), Alenka Bratušek (SAB), Violeta Tomič (Levica), Marjan Šarec (LMŠ), Karl Erjavec (Desus) in Matej Tonin (NSi).

Največ pikrih pripomb si je privoščil Karl Erjavec, ki pa se je tudi sam znašel na "vročem" stolu zaradi svojega vikenda na Hrvaškem.

Janša in Erjavec se nista zedinila glede razmejitve v Piranskem zalivu po sporazum Drnovšek - Račan. Ob čemer je Erjavec prekinil Janšo z besedami: "No, no, no, no dej no nehaj, no. Vemo točno. Polovica Piranskega zaliva, po odločbi (op. arbitražni) pa ga imamo 84 odstotkov." Janša je odgovoril: "Glejte gospod Erjavec, zemljevidi obstajajo, to bodo vsi pogledali. Preverjajte dejstva, ne govorite neumnosti, sicer v ponedeljek ne boste imeli koga poklicati." Erjavec ni ostal dolžan: "Ne bodite žaljivi. Bodite korektni".

Na vprašanje, ali bi imel v novi koaliciji Erjavca znova za zunanjega ministra, pa je Cerar odgovoril s kratkim "ne". Miro Cerar dejal, da Karla Erjavca ne bi več vzel za ministra za zunanje zadeve. "Predsednik vlade v odstopu pravi, da me ne bi več imel za ministra za zunanje zadeve, jaz mu pa sporočam, da ga ne bi več imel za predsednika vlade." Ob tem "vložku" se je cinično oglasila Bratuškova, češ, da gre za res pomembna vprašanja glede prihodnosti Slovenije ... 

Tonin o prisluhih: Vedeli so, da prisluškujejo

Tonin je pred tedni obtožil Erjavca, da je pri arbitraži delal za Hrvate. Na vprašanje, ali še vztraja pri tem mnenju, je Tonin odgovoril z vprašanjem: "Kako bi si vi razlagali dejstvo, da je ekipa ministra Erjavca vedela, da nam Hrvati prisluškujejo in da je komunikacija med našo šefico projektne skupine in arbitrom nedovoljena. Če imaš te dve informaciji in to vse počneš, je tu po zdravi kmečki pameti nekaj zelo narobe".

Erjavca pa je med soočenjem doletelo presenečenje v povezavi z njegovim vikendom na Hrvaškem. "Človek, ki vam je pred 15 leti prodal vikend v hrvaški Istri, trdi, da mu niste nikoli plačali dogovorjenega plačila dovoza do hiše. Gre za 20.000 evrov in da ste želeli lastništvo nad tem dovozom vknjižiti in lažno overiti v zemljiški knjigi dokler ni poklical policije," je voditelj Mirko Mayer dejal Erjavcu in zavrtel posnetek izjave dotičnega soseda, ki je povedal, da je Erjavec že sestavil pogodbo, kot da je zemljišče kupil.

"In ko sem vse skupaj pokazal policiji, so mu rekli: gospod, to je kaznivo dejanje. In celo notarka, s katero se je dogovarjal, naenkrat ni več delala. Klical sem policijo in jasno povedal, da dokler ne uredimo plačila, ne more biti prepisa. Potem je odstopil od nakupa, zato sem mu prepovedal dostop do dovoza," je bilo slišati na posnetku ob prikazu slike opek na dovozu v Erjavčev vikend.

"Poglejte, to zemljišče ni moje. Res je bilo v predpogodbi, da bo tam služna pot, potem pa je želel, da kupim za 20.000 evrov tistih nekaj kvadratnih metrov. In pač se nisem odločil, da to kupim," je odgovoril Erjavec. Na vprašanje o domnevnih dogovorih z notarko, Erjavec ni odgovoril, je pa dejal le, da ima "gospod zelo bogato kriminalno preteklost. In sploh se čudim, da se spuščate na takšen oseben nivo. Ne vem, ampak, ali vi mislite, da je to tema za volitve?"  Voditelj je odgovoril, da se jim je oglasil gospod sam, na kar je Erjavec odgovoril: "Čudno, da se jih ni še več. Dejte, no". In s tem požel salve smeha prisotnih. 

Odgovarjali na vprašanja gostov, z odgovori navdušili niso

Politikom so vprašanja zastavili tudi gostje: o stanju v zdravstvu sta kandidatoma vprašanja zastavljala predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik in kirurg Erik Brecelj. Čebašek-Travnikovo je zanimalo, ali bi stranke podprle morebitno ustanovitev sklada, iz katerega bi se plačevale odškodnine bolnikom ob morebitnih zdravniških napakah. S tem bi ljudje prišli do denarja, saj se sodni postopki vlečejo leta in leta, napake pa je težko dokazovati. Ustanovitev sklada so podprli vsi z izjemo Židanove SD, ki je predlogu nasprotoval. 

Brecelj pa je zastavil vprašanje, kako bi stranke preoblikovale vodenje zdravstvenih zavodov. S prejetimi odgovori ni bil pretirano zadovoljen: "Če bi odgovore vseh prisotnih zbral skupaj, bi mogoče dobil en dober predlog." Je pa zbrano druščino politikov opozoril, da v kolikor se stanje po bolnišnicah ne začne nemudoma urejati, bodo nastopile hude težave in se bomo o javnem zdravstvu, "o katerem vsi tako radi govorite", lahko pogovarjali le še zgodovinsko.

Vprašanja iz področja gospodarstva so zastavili Franci Pliberšek, direktor MIK Celje, Lidija Jerkič, predsednica sindikata ZSSS in Marjan Batagelj iz Postojnske jame. Jerkičeva je za zaključek vsem dejala, da ne glede na to, kdo bo na oblasti, se bo moral soočiti s sindikati, ki nikamor ne gredo.

Batagelj je o odgovorih dejal, da je marsikdo kaj dobrega povedal, da pa je težava realizacija. "Čas beži, zdaj nam bežijo mladi, prave težave pa bomo imeli, ko bodo začela bežati podjetja," je opozoril zbrane.