Vojaška politika

Poljaki ponujajo 2 milijardi dolarjev za stalno vojaško bazo ZDA

B.K.
28. 5. 2018, 13.48
Posodobljeno: 28. 5. 2018, 13.59
Deli članek:

Vrtoglave vsote bi plačali za ameriško vojaško prisotnost na poljskih tleh.

Reuters
Ameriški tanki Abrams na urjenju na Poljskem.

Poljska želi stalno prisotnost ameriške vojske na svojih tleh. Za to je pripravljena plačati tudi do dve milijardi ameriških dolarjev, piše v predlogu poljskega obrambnega ministrstva, ki ga je pridobil poljski spletni časnik Onet. Iz ameriškega Pentagona so medtem potrdili, da so predlog prejeli, poroča portal Politico.

Ponudba odraža dolgoletno željo poljske politike po gradnji tesnejših vojaških vezi z Združenimi državami Amerike. Želja, ki je prisotna že vse od poljskega vstopa v zvezo Nato, se je okrepila po ruski aneksaciji polotoka Krim pred štirimi leti.

Reuters
Poljski vojak

»Ta predlog orisuje jasno in prisotno potrebo po stalni napotitvi ameriške oklepne divizije na Poljsko, poljsko zavezanost k znatni podpori, ki lahko doseže med 1,5 in 2 milijardi ameriških dolarjev, za ustanovitev skupnih vojaških instalacij in za fleksibilnejše premikanje ameriških sil,« je zapisano v dokumentu, ki je v javnost prišel le dober mesec pred srečanjem voditeljev oboroženih sil zveze Nato. Na srečanju bo Poljska po pričakovanjih zavzemala trdo stališče do Rusije in s tem nasprotovala bolj strpni drži denimo Italije in Nemčije.

Poljsko obrambno ministrstvo je sicer dejalo, da so predlog poslali v Washington še preden bi ga lahko pregledala zunanji minister in, kar je še bolj nenavadno, predsednik Andrzej Duda, ki je uradno tudi vrhovni poveljnik poljskih obrambnih sil.

Reuters
Ameriški tanki Bradley IFV na Poljskem.