samozadostni

Portugalska proizvedla več zelene elektrike, kot jo potrebuje

B.K.
4. 4. 2018, 13.21
Posodobljeno: 4. 4. 2018, 13.40
Deli članek:

Marec je bil uspešen mesec za okoljevarstvenike. Na portugalskem so iz obnovljivih virov energije namreč pridobili več elektrike, kot so je porabili.

Reuters
Sončna elektrarna v Amarelej, na meji s Španijo.

Gre za zgodovinski dosežek te iberske države, ki je prvič v zgodovini proizvedla iz obnovljivih virov več elektrike, kot so je prebivalci uspeli porabiti. V mesečnem povprečju so hidroelektrarne, sončne in vetrne elektrarne proizvedle slabe 104 odstotke potrebovane energije.

Gre za velik preskok, le eno leto nazaj je bila ta številka nizkih 6 odstotkov.

Marčevski uspeh zelene energije bo za Portugalsko pomenil 20 milijonov evrov prihranka, ozračje pa je utrpelo za 1,8 milijonov ton manj onesnaženja z ogljikovim dioksidom.

Portugalski prehod na nizkoogljično proizvodnjo energije žal tarejo drugi problemi. Ker gre za eno izmed geografsko najbolj perifernih držav Evropske unije, in ker si edino kopensko mejo deli s Španijo, država žal nima dostopa do energetskih povezav z preostalo Evropo.

To pa je ključnega pomena za vzdržno dobavo zelene energije. Ker sonce ne sije cel dan, veter pa tudi ne piha redno, prihaja pri proizvodnji zelene energije mnogokrat do manka v enem delu dneva in do presežka v drugem. Če bi celotna Evropska unija bila med sabo dobro povezana, bi lahko trenutni presežek energije kanalizirali v tiste dele, kjer ga takrat manjka in obratno. Trenutno pa se država sooča s problemom nezadostne produkcije energije v nekaterih delih leta in presežne produkcije v drugih, ki gre v nič.