Časovnica se ne izteče

Iz Pahorjevega urada odgovarjajo "zmagovalcu" referenduma: To ne bo mogoče

T.L.
4. 4. 2018, 11.56
Posodobljeno: 4. 4. 2018, 12.36
Deli članek:

Časovnica se ne izteče po Kovačičevih željah, referenduma o zakonu o drugem tiru in predčasne državnozborske volitve ne morejo potekati sočasno, sporočajo iz Pahorjevega urada.

Bobo
Borut Pahor

Vili Kovačič, pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru, ki se zdaj zavzema za izvedbo predčasnih državnozborskih volitev in referenduma na isti dan, se je s prošnjo obrnil tudi na urad predsednika republike Boruta Pahorja.

Iz urada pa so mu posredovali odgovor, v katerem je zapisano, da Pahor njegovih želja ne more upoštevati.

Ustavno sodišče bo po besedah predsednice sodišča Jadranke Sovdat že na četrtkovi seji odločalo o pritožbi Kovačiča na sklep Državne volilne komisije, s katerim je ta za datum ponovljenega glasovanja na referendumu določila 13. maj. Kovačič se zoper sklep Državne volilne komisije pritožil tako na ustavno kot na vrhovno sodišče, a je slednje pritožbo zavrglo, ker nima pooblastila za presojanje ustavnosti in zakonitosti določitve datuma glasovanja na referendumu. (STA)

Kot sporočajo Kovačiču, ob upoštevanju ustave, zakona o volitvah v državni zbor in poslovnika državnega zbora "predčasnih volitev v nobenem primeru ni mogoče razpisati na isti dan, kot je razpisano glasovanje na referendumu v nedeljo, 13. maja 2018." Predsednik republike mora namreč ob določitvi datuma glasovanja na volitvah v državni zbor spoštovati določbe omenjenih aktov, ki natančno odrejajo, kako se določijo roki tako rednih kot tudi predčasnih volitev v državni zbor.

Pojasnjujejo, da se je državni zbor z odstopom predsednika vlade Cerarja seznanil 20. marca, 27. marca pa z obvestilom predsednika republike, da ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade. Začeli so teči zakonsko določeni roki za predlaganje kandidatov za predsednika vlade s strani poslanskih skupin ali najmanj desetih poslancev. V kolikor tudi v teh rokih ne bo predlaganega kandidata, bo lahko državni zbor predvidoma 13. aprila sprejel sklep, da poslanci ne bodo izvedli postopka izvolitve kandidata za predsednika vlade.

"Predsednik republike bo v tem primeru v skladu z določbo 111. člena Ustave RS, predvidoma 14. aprila 2018, razpustil Državni zbor RS in razpisal predčasne volitve. V skladu z 81. členom ustave in 13. ter 14. členom Zakona o volitvah v Državni zbor Republike Slovenije se predčasne volitve opravijo najkasneje dva meseca in najprej v 40 dneh po razpustu državnega zbora in razpisu predčasnih volitev. Na tej podlagi je glasovanje na predčasnih volitvah lahko najprej 27. maja 2018," Kovačiču zdaj odgovarjajo iz Pahorjevega urada.