Protesti

Katalonci zaradi aretacije na ulice

STA/B.K.
25. 3. 2018, 15.52
Posodobljeno: 25. 3. 2018, 15.58
Deli članek:

Katalonska gibanja in stranke, ki zagovarjajo samostojnost Katalonije, so danes pozvale k protestom zaradi aretacije nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta v Nemčiji. V različnih katalonskih mestih načrtujejo protestne pohode, prav tako naj bi pripravili blokade avtocest in glavnih prometnih povezav.

Reuters
Katalonci so se na ulice pognali tudi v petek, ko je špansko Vrhovno sodišče dosodilo, da bo 25 katalonskih voditeljev obtoženih upora proti državi. Grozi jim do 30 let zapora.

Katalonski poslanec skrajno leve stranke CUP Carles Riera je kritiziral "protidemokratično zatiranje španske države" in zahteval od Nemčije, "naj ne postane podaljšana roka španske represije in na svobodo izpusti Puigdemonta".

Nemške oblasti je kritiziral tudi poslanec Puigdemontove JxCat Quim Torra in prijetje Puigdemonta označil kot "odgovornost celotne Evropske unije".

Nemška policija je Puigdemonta aretirala danes na nemški avtocesti v bližini meje z Dansko. Bivši katalonski voditelj je bil na poti s Finske v Belgijo, kjer živi v prostovoljnem izgnanstvu od oktobra lani.

V Kataloniji so že v petek pripravili demonstracije proti prijetju 13 vodilnih zagovornikov katalonske samostojnosti, ki ga je odredilo špansko vrhovno sodišče v Madridu.