Žalostno

Philip zelo hudo zbolel

S.N.Č./Novice Svet24
25. 3. 2018, 14.25
Posodobljeno: 25. 3. 2018, 14.44
Deli članek:

Pregled častne vojaške garde je dolžnost, ki je princ Philip v nobenem primeru ne izpusti … razen če gre za bolezen.

Profimedia
Šestindevetdesetletni princ v 43 letih nikomur ni prepustil pregleda častne čete.

Ker je po 43 letih, odkar je princ Philip opravljal to častno delo, naloge prevzel njegov sin, princ Andrew, je na dvoru završalo od skrbi.

Zaradi Philipove odsotnosti so se takoj pojavila ugibanja, ali je zbolel, in domneve so se izkazale za pravilne.

DOKONČNO

Iz Buckinghamske palače je prišlo uradno sporočilo, da se princ Philip slabo počuti, za kakšne zdravstvene težave gre, pa niso pojasnili. A zagotovo ne gre le za prehlad ali povišano temperaturo, kar je postalo jasno v naslednjem sporočilu, ki je naznanilo, da je umik Philipa dokončna odločitev: namesto njega je polkovnik grenadirske garde postal Andrew. Ta se je kraljici na pomemben dogodku včeraj tudi pridružil in s pregledom čete opravil svoj polkovniški krst.

Profimedia
Zadnjič so princa Philipa v javnosti opazili februarja, ko se je s kraljico udeležil nedeljske maše v Sandringhamu.

Uradno se je Philip upokojil jeseni in prenehal opravljati večino kraljevih dolžnosti. Poznavalci razmer na dvoru pa so si edini, da je pregled častne čete resnično zadnja stvar, ki bi jo princ opustil. Leta 1656 ustanovljena garda je namreč eden največjih nacionalnih ponosov Združenega kraljestva.

Medtem ko je skrb za Philipa zaradi njegovega zdravja in visoke starosti velika, pa skrbi glede njegovega naslednika ni. Princ Andrew se je izkazal tako na vojaški akademiji kot pomorski častnik in pilot helikopterja. Menda je ni vojaške vrline, ki je ne bi obvladal, kar je tudi njegov oče večkrat ponosno poudaril. Če je že moral predati pomembno dolžnost, jo je vsaj predal v roke, ki jim zaupa.