Loterijska zmagovalka

Morala bi le povedati svoje ime, pa bi bila bogatejša za 450 milijonov

S.R.
6. 2. 2018, 13.22
Posodobljeno: 6. 2. 2018, 13.27
Deli članek:

Neimenovana ženska iz ameriške zvezne države New Hampshire je z več sto milijonov vrednim zmagovalnim listkom v žepu obstala pred za mnoge nepredstavljivo oviro.

Profimedia

Loterijska igra Powerball v zvezni državi New Hampshire je prejšnji mesec dobila novega zmagovalca. Dobitek? 450 milijonov evrov. Zaenkrat še tajna identiteta je potrjena, cifre na listku tudi. Zmagovalka bi tako dobitek, kar bi seveda od njega ostalo po odbitku davka, že lahko imela na računu, če je le ne bi bilo strah, da bo zanjo izvedela tudi javnost.

Loterijska pravila v zvezni državi New Hampshire namreč določajo, da mora biti ime dobitnika objavljeno javno, tako pa lahko zanj izvejo vsi, vključno s sosedi, prijatelji, znanci ter goljufi in kriminalci. Tokratna dobitnica zaradi tega protestira, zato se je po pravico odpravila na sodišče. Glede na sodno dokumentacijo, ki jo je pridobil lokalni medij NewHampshire.com, na sodišču nepresenetljivo nastopa kot Jane Doe.

»Gre za dolgotrajno prebivalko v zvezni državi New Hampshire in dejavno članico skupnosti. Še naprej si želi biti dejavna ter v miru obiskovati trgovine in javne prireditve, brez da bi jo tam prepoznali ali nadlegovali kot dobitnico pol milijarde ameriških dolarjev,« je glede na dokumentacijo navedel njen odvetnik Steven Gordon. Zapisano je še, da si »želi živeti daleč od blišča in nesreče, ki sta pogosta spremljevalca v življenjih drugih loterijskih zmagovalcev.«

Nasproti ji stojijo uradniki in loterijski veljaki, ki trdijo, da je od javnih objav imen zmagovalcev odvisna sama integriteta loterije, saj se s tem zavarujejo pred goljufijami in drugimi nepravilnostmi. Seveda je fotografija nasmejanega zmagovalca z ogromnim dobitkom v rokah tudi močno marketinško orodje.