Na begu

Lažni zdravnik »pomagal« revnim in jih vsaj 21 okužil z virusom HIV

S.R.
6. 2. 2018, 12.26
Posodobljeno: 6. 2. 2018, 12.34
Deli članek:

Ko se je razvedelo, je zbežal.

Profimedia

Revni vaščani v bližini mesta Bangarmau na severu Indije so radi potrkali na vrata »zdravnika« Rajendre Yadava, sploh kadar so trpeli zaradi prehlada, kašlja in driske. A izkazalo se je, da gre za lažnega »preroka,« resnica pa je prišla na dan, ko so decembra na območju zabeležili porast okužb z virusom HIV. Policija je ugotovila, da je Yadav zaradi večkratne uporabe okuženih brizgalk in igel z virusom HIV okužil vsaj 21 bolnikov, a mu je uspelo zbežati, še preden bi mu stopili na prste.

Ker se Indija srečuje z velikim pomanjkanjem zdravnikov in bolnišnic, se milijoni revežov raje odločajo za poceni zdravstveno oskrbo pri lažnih zdravnikih. Eden takšnih je bil Yadav, ki je vaščane s kolesom obiskoval na domu in jih zdravil kar na njihovih dvoriščih. Ti so pozneje tarnali, da je skoraj vsako zdravstveno težavo »zdravil« z injekcijami, za kar je zaračunal skromno plačilo.

Strokovnjaki in humanitarni delavci že dlje časa opozarjajo, da ti zdravniki redko uporabljajo brizgalke za enkratno uporabo, temveč posamezno iglo pogosto uporabijo tudi na več sto pacientih. Po podatkih iz poročila Skupnega programa Združenih narodov za boj proti aidsu (UNAIDS) je bilo v Indiji konec leta 2016 z virusom HIV okuženih približno 2,1 milijona ljudi, od katerih jih je približno 9100 otrok, mlajših od 15 let.